Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Ватикан переглядає ставлення до Російської православної церкви через війну в Україні

    Ватикан починає переглядати своє довготривале ставлення до Російської православної церкви через російську агресію в Україні.

    Про це заявив посол України при Ватикані Андрій Юраш в інтерв’ю “Главком“. Він зазначив, що традиційно Ватикан дотримувався позиції необхідності постійного діалогу з РПЦ. Однак після повномасштабного вторгнення Росії деякі клірики в Ватикані поставили під сумнів можливість цього діалогу з російськими церковниками, які своїми діями суперечать Євангелію.

    Кардинал Курт Кох чітко засудив позицію Російської православної церкви, повідомив Юраш. Проте, за словами посла, для більшості церковників у Ватикані питання війни в Україні є неоднозначним. Ці церковники Католицької Церкви керуються ілюзіями, прагматизмом або зовнішнім впливом, зауважив посол.

    Таким чином, хоча Ватикан і переглядає свою традиційну позицію, цей процес є довготривалим і викликає дискусії всередині Католицької церкви.

    Юраш також розповів, що багато католицького духовенства продовжує сприймати Росію як заблудлу вівцю.

    Ватикан має декілька можливих дій щодо Російської православної церкви

    1. Публічне засудження підтримки РПЦ російської агресії в Україні. Керівництво Ватикану могло б виступити з офіційними заявами та засудити благословення РПЦ війни.
    2. Припинення офіційних відносин і діалогу з РПЦ. Це могло би стати сильним сигналом несхвалення політики РПЦ. Проте це могло б перешкодити будь-якому майбутньому діалогу.
    3. Надання більшої підтримки ПЦУ. Ватикан міг би висловити солідарність з ПЦУ, яка засудила російську агресію. Це допомогло б Українській церкві міжнародно.
    4. Заклики до керівництва РПЦ задіяти свій вплив для припинення війни. Ватикан міг би закликати патріарха Кіріла та інших єрархів РПЦ виступити проти війни і закликати Росію до миру.
    5. Пропозиція посередництва між конфліктуючими сторонами. Ватикан має авторитет і може спробувати виступити посередником для переговорів між Україною і Росією, що він останнім часом намагається зробити. ЗМІ повідомляли, що папа Римський Франциск планує направити делегації до Києва та Москви для припинення війни.

    Найсвіжіше

    Популярне