Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Цього року – два сенси, об’єднані однією датою, – Зеленський про День вишиванки і пам’ять жертв депортації кримських татар

    Президент Володимир Зеленський з нагоди Дня вишиванки, який припав на День вшанування пам’яті жертв депортації кримських татар, одягнув вишиванку з орнаментами про єдність українського і кримськотатарського народів.

    Про це глава держави зазначив у Телеграмі, опублікувавши власне селфі у вишитій сорочці.

    “Цього року – два сенси, об’єднані однією датою, 18 травня. 79 років тому у цей день радянська влада почала депортацію кримськотатарського народу. Народу, який хотіли стерти, позбавити дому, позбавити права на життя. Але народ зберігся. І житиме вільно! Сьогодні на мені особлива вишиванка – з орнаментами, які символізують єдність українського і кримськотатарського народів. Символи нашої сили і нашого прагнення жити у своєму домі”, – підкреслив Зеленський.

    Він побажав, щоб цьогорічний День вишиванки в Україні став нагадуванням про те, через що довелось пройти нашим людям та якою міцною є наша культура: “Вічна памʼять усім нашим людям, чиї життя були забрані тоталітарними режимами! Шануємо наші народи, їхню силу та культуру!”.

    За словами Глави держави, уся наша українська родина сьогодні вшановує пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу, проти якого 79 років тому був скоєний злочин геноциду.

    “Сотні тисяч людей були вигнані на чужину. Увесь народ позбавили рідного дому і намагалися стерти у Криму все, що нагадувало саме про нього. Усі в Україні зараз впізнають це зло. Через роки, змінивши свої символи, але не змінивши своєї сутності, зло повернулося. Щоб так само знищувати людей. Але цього разу ми його знищимо. Ми повинні це зробити”, – підкреслив Зеленський.

    Він впевнений: о б не робила Росія, її агресію чекає поразка, їй не вдасться вкрасти ані Крим, ані будь-яку іншу нашу частинку нашої держави.

    “Впевнений, що прийде час, коли ми всі разом зможемо 18 травня зустрітись у впевненості – що у нашому Криму, у його квітучих садах та у гостинних домах є вільне життя, є теплі спогади бабусь і дідусів, є усмішки дітей. І немає єдиного – немає жодного сліду окупації. Так буде”, – резюмував Глава держави.

    Найсвіжіше

    Популярне