Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: УПЦ (МП) в Україні підтримує менше 4% населення

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній стверджує, що УПЦ (в єдності з Московським Патріархатом) усе більше втрачає підтримку українців, у той час як Православна Церква України, навпаки, з кожним днем користується все більшою підтримкою.

    Митрополит Епіфаній в інтерв’ю NV розповів, що Московський патріархат підтримує не більше 4% населення України.

    «ПЦУ підтримують 55% наших співгромадян, а МП — не більше 4%», — сказав Епіфаній NV, коментуючи масовий перехід громад УПЦ МП в ПЦУ.

    Предстоятель ПЦУ зауважив, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Московський патріархат в Україні втратив три чверті підтримки і продовжує її втрачати, що фіксують дані соціальних опитувань.

    «Звичайним парафіянам значно простіше втілити своє бажання в життя — вони просто перестають ходити до храмів, де служить Московський патріархат. А ось коли йдеться про духовенство, про громади — тут складніше, бо є юридичні процедури, є залежність від системи. Громади виходять з МП за процедурою, передбаченою в законі. А от духовенства йде від МП менше, ніж громад», — розповів він.

    Митрополит Київський і всієї України пояснив, що священникам складно розірвати свою підлеглість УПЦ (МП).

    «Частина боїться покарання, частині важко визнати, що раніше вони вчили про „неканонічність“ ПЦУ, а тепер мають єднатися. Частина плутає єдність Церкви Христової та єдність структури МП, помилково думаючи, що вихід з підлеглості Російської патріархії дорівнює виходу з Церкви. Частина сподівається, що хвиля народного обурення втихне, і вони далі будуть жити, як жили, дурити людей і себе, що вони не служать МП, коли залишаються в його структурі, і що всі нинішні події — це лише якась штучна кампанія в ЗМІ, а не реальне зрушення в суспільній свідомості», — сказав глава ПЦУ.

    Нагадаємо, дві парафії УПЦ (МП) приєднались до ПЦУ на Хмельниччині. Також Облрада Чернівців заборонила діяльність УПЦ (МП) в області.

    Найсвіжіше

    Популярне