Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    У Північній Македонії вшанували пам’ять українського священника Олексія Моргуля

    Посольство України у Північній Македонії 13 травня долучилося до комеморативних заходів з вшанування пам’яті українського священника Олексія Моргуля (1887-1979), які відбулися у селі Пірава, що в муніципалітеті Валандово.

    Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці Посольства.

    За повідомленням, посол України Лариса Дір поклала квіти до надгробків Олексія Моргуля, який все своє життя присвятив служінню Богові та людям, та його дружини Текли, а також подякувала отцю Драгі за догляд і утримання місць поховань та збереження пам‘яті про українського священника Олексія Моргуля та його дружини Текли, яка все своє життя лікувала людей.

    У диппредставництві розповіли, що Олексій Моргуль через гоніння та фізичне знищення українських священнослужителів був вимушений залишити рідну Полтавщину та з плином часу оселився на македонській землі, де й здійснював свою духовну місію.

    З 1961 року до 1979 року він був священником у церкві Святого Георгія, разом зі своєю дружиною Теклою користувалися винятковою повагою не лише жителів села Пірава, але й навколишніх сіл. Пам’ять про цих українців досі живе у серцях людей, які щороку збираються, щоб вшанувати їхню пам‘ять.

    «У церкві Святого Георгія (Македонська православна церква – Охридської архієпископії) було проведено молебень за Мир в Україні та панахиду за українськими воїнами, які загинули, боронячи Україну від збройної агресії держави-терориста рф», – повідомило Посольство та подякувало отцю Драгі за теплоту серця, велич духу, підтримку України та гостинність.

    Зауважимо, що 2019 році за сприяння Посольства, Повардарської єпархії, церкви у Піраві й особисто отця Драгі в церковному дворі було встановлено меморіальну дошку, присвячену українському священнику Олексію Моргулю.

    Найсвіжіше

    Популярне