Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    “Ми відчуваємо ваш біль” — керівники Всесвітньої Ради Церков молилися на місці масових поховань у Бучі

    В Україні перебуває делегація Всесвітньої Ради Церков, яка сьогодні разом з представниками Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій відвідала храм святого апостола Андрія Первозваного в Бучі, на території якого знаходиться місце масового поховання безневинно вбитих російськими нелюдами мирних жителів.

    Настоятель храму, отець Андрій розповів делегації про страшні події, свідком яких він був: вбивства мирних людей на вулицях, поховання місцевих жителів, які загинули під час окупації, про неможливість ховати на цвинтарях, про ексгумацію та масові поховання невпізнаних тіл, повідомляє Держслужба з етнополітики та свободи совісті.

    Буча стала відома всьому світові шокуючими і трагічними подробицями російської окупації через які довелося пройти місцевим жителям.

    “Поруч від мого дому, – згадує отець Андрій, – розстріляли сім’ю. Це була родина, що переїхала свого часу з Донбасу у 2014 році, тікали від війни, тут оселилася, купили будинок, працювали. На нещастя, тоді вони натрапили на окупантів. І хоча на автівці було написано, що тут є діти, убивць це не зупинило… Морг був вщент заповнений, невпізнані тіла лежали на вулицях, ми не мали можливості похоронити людей на кладовищі, воно знаходиться за містом, у полі, під постійним обстрілом. То ж вирішили біля нашого храму поховати усіх у братській могилі. Бо це по-християнськи, ми не кидаємо і не спалюємо тіла, як наші вороги”.

    Біля пам’ятника над піщаним кар’єром, який у березні 2022 року служив братською могилою, місці, яке стало символом трагедії та нескореності українців представники Всесвітньої Ради Церков здійснили коротку молитву. Також делегація оглянула розташовану у храмі фотовиставку про звірства росіян у Бучі. Гостей шокувало побачене, вони були одностайними у тому, що це злочини проти людяності.

    “Це не потрібна і не справедлива війна і ми докладемо всіх зусиль для встановлення справедливого миру для України. Якою б не була мета цієї війни, ми бачимо наскільки є тяжкими її наслідки. Ми відчуваємо ваш біль і співчуваємо. У ці складні часи нехай Господь вас благословить”, – сказав Генеральний секретар Всесвітньої Ради Церков доктор Джері Піллей.

    У храмі відбулася молитва представників Всесвітньої Ради Церков та Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій за справедливий мир в Україні.

    Після цього відбулася зустріч голови ДЕСС Віктора Єленського з Генеральним секретарем Всесвітньої Ради Церков доктором Джері Піллеєм, модератором Центрального Комітету ВРЦ єпископом Гайнріком Бедфорд-Стромом та віцемодератором Центрального Комітету ВРЦ архієпископом Вікеном Айказіаном. Обговорювалися питання державно-церковних відносин, міжправославного діалогу, членства Церков України у Всесвітній Раді Церков, можливості сприяння Всесвітньої ради Церков. Віктор Єленський особливо зупинився на роз’яснення державної політики у сфері свободи совісті, нейтралізації спроб росії зловживати і маніпулювати релігійними почуттями, важливості поширення у світі правдивої інформації про російсько-українську війну, про злочини російських окупантів.

    Найсвіжіше

    Популярне