Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Священник УПЦ (МП) не дав відспівати в храмі загиблого військовослужбовця

    У селі Григоро-Бригадирівка Кременчуцького району священник УПЦ (в єдності з МП) не впускав до церкви священника ПЦУ, щоб той відспівав загиблого на війні воїна. Як виявилося, цей священнослужитель є сином іншого священика УПЦ (МП) з міста Горішні Плавні, який називає війну “спецоперацією”, повідомляють місцеві ЗМІ.

    Воїн Коваленко Олександр загинув, коли йому було 36 років. Він пішов захищати Україну ще в 2019 році. Востаннє вони спілкувалися по телефону 8 березня минулого року. Наступного дня Саші не стало.

    “Загинув в Ізюмському районі. Територія була окупована, його тіло з поля бою забрали аж на початку жовтня. Відвезли на ДНК”, – розповідає вдова.

    ДНК загиблого воїна і його доньки збіглися. Тіло на той момент уже поховали в Дніпрі. Рідні збирали документи на перепоховання і нарешті дочекалися можливості попрощатися на Полтавщині. Для цього в село Григоро-Бригадирівку запросили священника з ПЦУ.

    Але піп УПЦ (МП), який править у церкві в цьому селі, зайти туди не дозволив.

    Дозвіл в отця Романа просив священник ПЦУ Миколай. Храм, у якому він править у селі Келеберда, – єдина на всю округу церква ПЦУ. Усі інші 9 на території Горішньо-Плавнівської міської громади все належать до УПЦ, що в єдності з Російською Церквою.

    “Він мені зразу категорично різко відповів, що ні, не можна”, – розповідає священник ПЦУ.

    Місцеві жителі кажуть, що дерев’яну церкву в їхньому селі збудували ще на початку 18-го сторіччя. Нею користувалися їхні пращури. А от вони зараз – не можуть.

    Сама церква здебільшого зачинена. Священник УПЦ (МП) з’являється тут час від часу. Місцеві кажуть, що хочуть, щоби ця церква в їхньому селі належала до Православної Церкви України.

    “Щоб у нас не простоювала даром церква. Щоб миші там не заводилися. А щоб вона працювала і щоб люди могли сюди ходити”, – каже жителька села Світлана Ляшко.

    Як виявилося, священник УПЦ МП Роман, який відмовив у дозволі відспівати в церкві військового, є сином отця Григорія, про якого восени минулого року розповідали у ЗМІ. Тоді мати іншого загиблого бійця пішла до церкви в Горішніх Плавнях за розрадою, але почула від священнослужителя УПЦ (МП), що в Україні не війна, а “спецоперація”.

    Згодом на цю історію відреагувала СБУ.  СБУ провела розмову з священником.

    Як і в селі Григоро-Бригадирівка, так і в місті Горішні Плавні доводиться відспівувати під церквою на вулиці, і цивільних, і військових, якщо рідні померлих не бажають іти до священників Московського Патріархату.

    Представники Петро-Павлівської релігійної громади ПЦУ міста Горішні Плавні розповідають, що давно просять землю під українську церкву.

    Міський голова Дмитро Биков стверджує, що заявок не було, хоча голова громади Валерій Ткаченко продемонстрував 5 документів – оригінали відповідей на відповідні запити.

    Найсвіжіше

    Популярне