Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    “Це бажання людей”: на Миколаївщині церква УПЦ (МП) перейшла до складу Православної церкви України

    На Миколаївщині, у селі Новоданилівка, парафія перейшла з Української православної церкви (що в єдності з Московським патріархатом) до Православної церкви України (ПЦУ). Станом на 5 травня 2023 року в області зареєстровано 295 релігійних організацій, які входять до складу УПЦ (МП) та 159 до ПЦУ.

    Про це заяив Суспільному заступник начальника обласного управління культури, національностей та релігій Андрій Шостак.

    Збори релігійної громади відбулись 19 березня 2023 року, розповідає протоієрей Ярослав Барзенков. Парафіяни узгодили рішення про перехід до складу Православної церкви України (ПЦУ).

    “Це бажання було багатьох людей, це видно по голосуванню. Всі сиділи, не кричали, це приклад всіх зборів, які мають бути по всіх парафіях. Приклад, що спокійно поспілкувались, кожен висловив свою думку. Проголосували. Прийнято рішення, все”, — розповів протоієрей Ярослав Барзенков.

    “Як ми знаємо, Українська православна церква — це частина Російської православної церкви, це є дуже великий камінь спотикання для людей, які ходять до нього. Тому що зараз церква російська, скажімо, в єресі, тому що вона проповідує вбивства, благословляє війну проти України, благословляє вбивства тих самих віруючих людей своєї ж церкви”, — сказав протоієрей.

    Рішення про перехід з однієї структури в іншу відбувається на загальних зборах, в яких беруть участь виключно члени релігійної громади, розповідає заступник начальника обласного управління культури, національностей та релігій Андрій Шостак.

    “Відповідно до Конституції України та Закону України про свободу совісті та релігійні організації, держава і релігійні організації — це відокремлені одна від одної субʼєкти правовідносин. Разом із тим, держава не є стороннім учасником релігійного процесу, тому що саме на державу, а в Миколаївській області на ОВА, покладені обовʼязки реалізації державної політики у сфері релігії”, — сказав Шостак.

    Найсвіжіше

    Популярне