Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Лубінець відреагував на незадоволення деяких громад переходом від УПЦ (МП) до ПЦУ

    Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на незадоволення частин громад переходом від  УПЦ (що в єдності з МП) до ПЦУ, наголосивши, що Україна – відкрита й толерантна до всіх релігій, а права вірян – захищені законом.

    Про це омбудсман повідомляє у Telegram, пише УНН.

    Дмитро Лубінець зазначає, що впродовж лютого – квітня 2023 року було відвідано територіальні громади Рівненської, Хмельницької, Херсонської, Житомирської, Вінницької та Львівської областей.

    Істотних порушень чи конфліктних ситуацій не було зафіксовано. Як зазначає омбудсман, волевиявлення членів громад у кожному випадку було вільним та відбувалося прозоро. За безпеку проведення заходів відповідала поліція.

    Проте омбудсман зазначає, якщо частина громади не погоджується з рішенням про зміну підлеглості, вони мають право створити нову релігійну громаду й укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником.

    Лубінець зауважив, що за час проведення моніторингів була помітна чітка тенденція в бажанні релігійних громад здійснити перехід до конфесійної належності ПЦУ.

    Також він наголосив, що є відкритим до діалогу з представниками всіх релігій та конфесій. І, у разі порушення прав, віряни можуть звертатися до нього.

    Додатково

    Повномасштабне вторгнення росії спровокувало здійснення переходів релігійних громад до Православної Церкви України. Найбільш активним цей процес був у квітні, травні та червні 2022 року, адже за ці три місяці парафії ПЦУ поповнились 473-ма громадами.

    Членство в релігійних громадах базується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту релігійної громади.

    Найсвіжіше

    Популярне