Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    У США не бачать проблем з релігійною свободою в Україні

    Державна комісія США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF) не побачила серйозних порушень прав віруючих в Україні.

    Про це свідчить доповідь комісії за 2023 рік.

    У комісії назвали 12 країн, чиї “уряди чинять або допускають систематичні, тривалі та кричущі порушення права на свободу релігії чи переконань”. До переліку входять Росія, Китай, Куба, Іран, Північна Корея, Пакистан, Саудівська Аравія, Таджикистан, Туркменістан та інші країни.

    Щодо ситуації в Україні у тексті звіту говориться, що після вторгнення РФ “українська влада дедалі більше придивляється до Української православної церкви (УПЦ), яка історично та церковно пов’язана з Московським Патріархатом, незважаючи на травневу заяву УПЦ про “повну незалежність та автономію”.

    У доповіді також говориться, що про “Служба безпеки України (СБУ) провела обшук сотні храмів УПЦ та інші культових споруд і відкрила кримінальні провадження проти десятків представників духовенства УПЦ за співпрацю з російською владою, поширення проросійської пропаганди або виправдання вторгнення Росії в Україну”.

    “У грудні президент Володимир Зеленський доручив своєму Кабінету міністрів подати законопроєкт до парламенту, який унеможливить існування релігійних організацій, пов’язаних з центрами впливу в Російській Федерації. Поки український парламент не ухвалив такий закон, який забороняє релігійні групи до кінця 2022 року, потенційна можливість цього, як і раніше, залишається серйозною проблемою”, – йдеться у доповіді.

    Найсвіжіше

    Популярне