Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Голова Тернопільської облради розповів про ситуацію навколо Почаївської лаври

    Ситуація з комплексом споруд Почаївської Свято-Успенської лаври – непроста, адже є проблема в угоді, яка сформульована таким чином, що розірвати її вкрай складно.

    Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив голова Тернопільської облради Михайло Головко, повідомляє видання “20 хвилин”.

    “Тут є подвійний аспект цієї проблеми. В першу чергу, це є національна безпека і моральний фактор, а з другої сторони це є юридичні нюанси. Так, на жаль, ще в 2003 році Янукович уклав незаконну угоду, що нашу святиню передали московській церкві на 49 років, тобто до 52 року. Звісно, що це порушення, потрібно його оскаржувати і є для цього всі підстави”, – розповідає очільник обласної ради.

    До слова, цей договір був укладений 12 грудня 2003 року між Державним комітетом України з будівництва та архітектури та Свято-Успенською лаврою Української Православної Церкви до 2052 року. Депутати прагнуть повернути Почаївську лавру державі.
    Які ж приводи для юридичного оскарження правомірності угоди оренди Почаївської лаври московським патріархатом знайшли члени Робочої групи, котра 26-го квітня провела виїзне засідання на території культової споруди?

    Як зазначають в облраді, у засіданні взяли участь депутати Тернопільської обласної ради, представники її апарату, військової адміністрації, Почаївської міської ради та Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

    За словами представників Робочої групи, під час огляду території Лаври вони зафіксували низку порушень. Мається на увазі те, що окрім власне Почаївської святині, на її території, мовляв, добудовані й інші споруди.

    “Це є порушення архітектурного ансамблю, порушення історичної пам’ятки. Це є всі підстави негайно розірвати цю угоду”, – наголосили в Робочій групі.

    Також додали, що виявили факти незаконного вилучення та переведення земель громади на користь УПЦ (МП).

    У Робочій групі припускають, що такі порушення можуть стати юридичними підставами для дострокового розірвання угоди користування Почаївською лаврою УПЦ (МП).

    Натомість орендарі культової споруди теж не сидять склавши руки. За інформацією Тернопільської облради, до неї надійшов запит від адвоката Почаївської Свято-Успенської лаври.

    Найсвіжіше

    Популярне