Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Київ розірве договори з УПЦ (МП), коли Верховна Рада заборонить її – відповідь на петицію

    Київська влада у відповідь на петицію заявила, що столиця зможе розірвати договори оренди з Українською православною церквою Московського патріархату після ухвалення Верховною Радою законопроєкту про заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у державі-агресорі, тобто в Росії.

    Про це йдеться у відповіді заступника міського голови – секретаря Київської міської ради Володимира Бондаренка на петицію №11928 “Розірвати всі договори міста Києва та УПЦ МП”

    “Враховуючи повномасштабне вторгнення Російської Федерації та триваючу широкомасштабну збройну агресію на території України, а також існуючий суспільний запит, підтримую електронну петицію № 11928 “Розірвати всі договори міста Києва та УПЦ МП”.

    Заходи з реалізації порушених в електронній петиції питань вживатимуться після прийняття Верховною Радою України відповідних законодавчих актів”.

    Петиція з вимогою розірвати всі договори з УПЦ МП у Києві була оприлюднена на сайті київської влади 5 квітня і вже за добу набрала необхідну кількість голосів, 7 квітня її відправили на розгляд. 2 травня заступник мера дав відповідь на неї.

    Бондаренко зазначив, що за Конституцією України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності, а припинення або розірвання договорів оренди комунального майна територіальної громади Києва врегульовані Цивільним кодексом, законом “Про оренду державного та комунального майна” та Порядком передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженим Кабміном 03.06.2020.

    Відповідно до закону, договір оренди може бути достроково припинений за згодою сторін, за рішенням суду та з інших підстав, передбачених законом або договором.

    Вирішення питання щодо розірвання всіх договорів оренди з УПЦ МП у чинному  правовому полі можливе шляхом відмови у продовженні терміну дії договорів оренди з підстав, передбачених законом та порядком.

    Відповідно до Земельного кодексу України, розташування на земельних ділянках будівель легальних релігійних організацій є підставою для набуття ними прав на землю, а припинення діяльності відповідних релігійних організацій є однією з підстав припинення права користування земельними ділянками.

    З метою унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України, зареєстровано проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій.

    Після прийняття Верховною Радою зазначеного законопроєкту орендодавці комунального майна територіальної громади міста Києва будуть вживати заходи щодо розірвання договорів оренди з Українською православною церквою (МП), зазначив Бондаренко.

    Найсвіжіше

    Популярне