Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Кіріл (Гундяєв) позбавив сану протодиякона Кураєва, який критикує війну

    Предстоятель рпц патріарх кіріл позбавив сану протодиякона Андрєя Кураєва, який виступає з критикою керівництва рпц, російської влади та агресивної війни проти України.

    Як повідомляє Укрінформ, фото указу патріарха про позбавлення сану опублікував сам Кураєв в ТГ-каналі.

    У документі йдеться, що за більш як два роки, що минули з моменту заборони у служінні Кураєву, він не змінив своєї позиції і продовжує “антицерковну діяльність”, через що прийнято рішення позбавити його сану.

    «Право співслужіння з нинішнім патріархом Кірілом, тобто з таким, яким він себе зробив, це сумнівна честь. Домагатися її не вважав і не вважаю за потрібне» – прокоментував рішення Кураєв. Він не виключив, що подасть скаргу вселенському патріарху Варфоломію.

    У грудні 2020 року Єпархіальний церковний суд рпц позбавив сану протодиякона Андрєя Кураєва. Патріарх кіріл, однак, наклав мораторій на це рішення, давши Кураєву час на “переосмислення позиції”. При цьому з квітня того ж року Кураєву було тимчасово заборонено у служінні патріархом кірілом. Приводом стали його різкі слова про одного з померлих священиків.

    Андрєй Кураєв – був референтом патріарха Алексія II та одним із найближчих сподвижників митрополита Кіріла (Гундяєва) перед обранням того предстоятелем рпц у 2009 році.

    Відтоді й особливо в останні роки Андрєй Кураєв активно критикував церковні структури та особисто патріарха, звинувачуючи церкву у віддаленні від парафіян, бюрократичності та ретроградності.

    Нині Кураєв живе за кордоном. Він виступає проти війни в Україні та позиції керівництва рпц щодо війни.

    Найсвіжіше

    Популярне