П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Влада пропонувала реформувати Лавру зсередини і відправити Павла Лебедя у відставку — священник УПЦ (МП)

    Протоієрей, клірик Дніпропетровської єпархії Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) Андрій Пінчук розповів, що влада пропонувала УПЦ (МП) реформувати Києво-Печерську лавру зсередини та відправити у відставку митрополита Павла Лебедя.

    «Багато священників, із якими я спілкуюся, дають Лаврі зараз такий діагноз: це ракова пухлина на тілі церкви та на тілі держави, з якою сама церква, сама УПЦ вже впоратися не може. Бо є певна інформація про те, що спочатку пропонувалося владою все ж таки почати реформування Лаври зсередини», — сказав Пінчук в ефірі Radio NV.

    За його словами, насамперед необхідно було відправити у відставку митрополита Павла Лебедя.

    «Звісно, потім би виникло питання щодо тієї частини братії, яка, умовно, ватно налаштована. Цього не відбулося, церковне керівництво, синод УПЦ не пішов на ці поступки», — констатував протоієрей УПЦ (МП).

    Пінчук також стверджує, що дехто з митрополитів УПЦ (МП) «вмовляв» та «благав» Лебедя покинути посаду намісника Києво-Печерської лаври.

    «Ще багато місяців тому розумні люди з єрархів уже говорили, що якщо ви залишитеся намісником Лаври, це призведе до тих наслідків. І далі проговорювалися ті наслідки, які зараз настали. І ці розумні люди з єрархів УПЦ теж не були почуті. І та частина УПЦ, яка сьогодні складає більшість у священному синоді, все ж налаштована промосковськи», — розповів він.

    За словами священика УПЦ (МП) «квола» та «імпотентна» позиція Синоду УПЦ (МП), який керує цією церквою, пов’язана з тим, що в Синоді засідають Павло Лебідь та Феодосій Черкаський, який є прихильником відновлення «взаєморозуміння з патріархом Кірілом Гундяєвим» та «дипломатичних стосунків з РПЦ».

    Найсвіжіше

    Популярне