Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) займалася в Києво-Печерській лаврі самобудом – керівник заповідника

    У державному заповіднику “Києво-Печерська лавра” зафіксована велика кількість порушень, зокрема самовільне будівництво, здійснене за час користування лаврою Українською православною Церквою (в єдності з Московським патріархатом).

    Про це заявив виконувач обовʼязків генерального директора Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Максим Остапенко в інтерв’ю Радіо Свобода.

    “Для мене найбільш кричуща ситуація – це самовільне будівництво, яке здійснювалося на території лаври. Загалом 36 об’єктів, збудовано серед них 15 капітальних споруд, які не передбачені були генеральним планом розвитку і збереження цих пам’яток”, – наголосив Остапенко.

    За його словами, частина з цих об’єктів є “малими архітектурними формами” (МАФами) й можуть бути прибрані. Остапенко зазначив, що їх будували для обслуговування відвідувачів, які приходили до монастиря.

    “Це і різноманітні торгові точки, і прибудови до споруд. Але паралельно з цим було побудовано ще 15 капітальних споруд, в тому числі фактично житлові будинки, які можна сприймати як приватну забудову намісника монастиря. І це абсолютно неприпустима ситуація.

    Це завдало колосальної шкоди археологічній спадщині Лаври, тому що кожна ця споруда знищила ділянки культурного шару і давньоруського, і козацького часу, і більш пізніх часів. Це фактично здійснювалося без жодного археологічного нагляду. І державі тут завдано прямих збитків з точки зору охорони культурної спадщини”, – зазначив очільник заповідника.

    Найсвіжіше

    Популярне