Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    На Сумщині релігійні громади не можуть укладати договори — немає держреєстратора

    В Сумській області відсутній чиновник, який має реєструвати релігійні організації, сказав Суспільному член громадської ради при Сумській облдержадміністрації Юрій Кондратенко.

    “Відсутній державний реєстратор, який повинен здійснювати відповідні реєстраційні дії, що пов’язані з видачею відповідних реєстраційних документів при переході з інших громад: Московського патріархату або з ліквідованого Київського патріархату. Тобто, фактично статути реєструються, але відповідних реєстраційних документів не видають, тому організації залишаються в реєстрах тих громад, де вони перебували до цього”, – говорить член громадської ради про Сумській ОДА Юрій Кондратенко.

    Якщо дані не заносяться до Єдиного державного реєстру, це перешкоджає релігійним громадам укладати договори на комунальні послуги, оренду і таке інше, каже Юрій Кондратенко. Також це не дає можливості узаконити перехід громади, наприклад, з Московського патріархату – до Православної церкви України, зазначає керуючий Сумською єпархією ПЦУ владика Мефодій.

    “Сьогодні іде перехід. Вже по Україні перейшло понад 3 000 громад, в нашій області понад 30 перейшло громад і, при тому, дуже серйозні пастирі перейшли, високоосвічені перейшли і кожен день переходять”, – пояснює керуючий Сумською єпархією ПЦУ Мефодій.

    Головний спеціаліст Сумської облдержадміністрації по зв’язках з релігійними організаціями Олексій Усенко говорить, що під час війни не можливо знайти такого фахівця.

    “Згідно ПКМУ від 06.03.2022 року реєстратором юридичних осіб, фізичних осіб підприємців і громадських формувань може бути людина яка, на момент вторгнення була, працювала в цьому реєстрі і була в трудових відносинах з суб’єктом державної реєстрації. Тобто, ця людина повинна була працювати в Єдиному державному реєстрі”, – каже головний спеціаліст Сумської ОДА Олексій Усенко.

    Міністерство юстиції, каже Олексій Усенко, зараз не навчає держреєстраторів.

    “На момент вторгнення країни-агресора у нас після цього звільнився працівник і ми знайшли іншу людину, вона подала документи на проведення тестування, щоб взяти іншу людину. На жаль, на даний час обмежена можливість проведення цих тестувань. Міністерство юстиції не проводило ці тестування з моменту вторгнення Російської Федерації на територію України”, – пояснює головний спеціаліст Сумської ОДА Олексій Усенко.

    Але Юрій Кондратенко каже, що написав запит до Мін’юсту про причини відсутності в Сумській області держреєстратора релігійних громад і отримав відповідь.

    “На електронний запит 15 квітня 2023 року я отримав відповідь де зазначено, що обласна військова адміністрація не зверталася з відповідним запитом для того, щоб їх представник проходив тестування”, – говорить член громадської ради при Сумській ОДА Юрій Кондратенко.

    На думку Олексія Усенка, держава обмежила доступ чиновників до Єдиного державного реєстру для того, щоб фахівці з окупованих територій не могли вносити неправдиві відомості до баз даних.

    Найсвіжіше

    Популярне