Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Нова спроба «чорногорського сценарію» для України. Перший дзвіночок

    Росія знову намагається реалізувати в Україні «чорногорський сценарій» – публічну конфронтацію між державою та Церквою для зміни влади в країні. До чого тут УПЦ (МП) та її очільник митрополит Онуфрій (Березовський) – у матеріалі «Духовного фронту України».

    Російські пропагандисти беруть Онуфрія «на слабо»

    Наприкінці минулого тижня низка російських «православних» пропагандистських ресурсів, зокрема вже відомий нашим читачам Алєксандр Вознєсєнскій, почали брати очільника Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) «на слабо».

    Онуфрію пригадали як він у 2020 році був на чолі низки протестних заходів у Чорногорії, коли єпархія Сербської православної Церкви у Чорногорії виступила у відкрите протистояння з владою цієї невеликої балканської країни. Ця конфронтація між Церквою і державою отримала назву «чорногорський сценарій».

    Онуфрій тоді вперше відправився до чорногорської столиці Подгориці відразу після провального для Москви «Амманського зібрання», де очільник УПЦ (МП) був у складі делегації РПЦ.

    Російські пропагандисти нагадують Онуфрію як він стояв і ходив на чолі протестів, що потрапило на світлини, які рознеслися світом. І дорікають Онуфрію, що він не може очолити такі самі протести в Україні.

    Масштабні протести без «гонєній»

    До речі, під час протестних подій у Чорногорії, ані СПЦ, ані РПЦ, ані УПЦ (МП) не галасували про «гонєнія». Закон, що зобов’язував повернути у державну власність храми, побудовані на території Чорногорії до 1918 року, вважали не більш ніж «дискримінаційним».

    Але тоді ніхто не звертався до інших Помісних Церков, до міжнародних інституцій щодо «утисків Церкви». На відміну як це роблять з ситуацією навколо Києво-Печерської лаври. Водночас дії що чорногорської держави тоді, що української держави зараз подібні – повернути державну власність.

    Перший дзвіночок

    Складається враження, що Онуфрій прийняв «пропозицію, від якої не можна відмовитись». У понеділок, 24 квітня він прийшов під стіни Києво-Печерської лаври і подякував своїм вірянам за молитовне стояння під «Лаврою».

    У повідомленні Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП) вирішили не нагадувати: а чого саме віряни УПЦ (МП) стоять під Лаврою? Ми відповімо: молитовне стояння під стінами Києво-Печерської лаври спрямоване на конфронтацію з українською владою та суспільством. Щоб не допустити повернення Лаври під контроль держави і таким чином створити і підтримувати «протестні настрої». Прямо як у Чорногорії.

    Це перший дзвіночок, що лялькарі, що сидять у Москві і смикають за ниточки в УПЦ (МП) всерйоз розглядають реалізацію «чорногорського сценарію» в Україні.

    Нагадаємо, у Чорногорії ці протести призвели до приходу до влади просербських та проросійських сил, які стали тільки поглиблювати присутність СПЦ в Чорногорії попри протидію чорногорської опозиції та патріотичних сил.

    У випадку ж з Україною Кремль може використати Онуфрія як цапа-відбувайла – його використають і «злиють» повністю. Але Кремль доля Онуфрія та УПЦ (МП) геть не хвилює. У Москви геть інші цілі.

    Найсвіжіше

    Популярне