Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    “Виявом поваги є молитва”. Архієпископ Кропивницький про поминальні обіди біля могил

    На Провідну неділю люди йдуть на кладовища, щоб вшанувати померлих, влаштовують обіди біля могил.

    Як за церковними канонами вшановувати рідних, які пішли в засвіти, в етері Українського Радіо Кропивницького розповів архієпископ Кропивницький і Голованівський Православної церкви України Марк.

    Виявом любові як до живих, так до мертвих є молитва, говорить владика Марк. Люди приходять до місць поховання рідних, щоб побути поруч з ними, а не накривати на стіл.

    “Я не маю нічого проти, якщо людина приїхала здалеку, помолилась, прибрала могилу своїх родичів, сіла там перекусити та все прибрала за собою, – каже священник. – А от традиції, де поминають зі спиртним – це дуже дико. Відразу виникає питання, заради чого ви це робите? Як таким способом ви поминаєте рідну вам людину та яку користь це має принести їй?”

    Не треба нести на кладовище освячену їжу, вважає архієпископ. Тому що потім ці харчі будуть розтягувати собаки та птахи. Харчі ліпше віддати тим, хто має в них потребу.

    “Є люди, котрі не мають що їсти, тому краще цю їжу віддати їм. Також можна ці продукти передати на передову чи у шпиталь, де лікуються поранені військові, аби розділити з ними радість Великодня. В пам’ять про померлу людину зробіть добру справу. Не треба боятися, що скажуть люди, все повинно мати логічне пояснення того, що ти робиш”.

    Найсвіжіше

    Популярне