Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У Києві відбувся публічний діалог щодо підтримки релігійними організаціями РФ агресивної та геноцидної війни проти України

    Щоб мобілізувати своє населення для участі у війні проти України та виправдати цей злочин, Росія використовує різноманітні інструменти, серед яких особливе місце займають церковні інституції. РПЦ є одним з ідеологічних стовпів “русского міра”. Московський патріархат благословляє російських солдатів на війну в Україні і виправдовує агресію релігійними засадами – відбувається пряма сакралізація війни росії проти України.

    У вівторок, 18 квітня, в Укрінформі, за участі науковців, аналітиків, представників органів державної влади, дипломатичного корпусу та релігійних організацій, відбувся публічний діалог “Геноцидна війна росії проти України та релігія: зовнішньо- та внутрішньополітичні аспекти”, повідомляє пресслужба Держслужби з етнополітики і свободи совісті.

    “Події, які розпочалися у 2014 році й повномасштабне вторгнення у лютому 2022 року дає нам всі підстави стверджувати, що російська православна церква московської патріархії в єдиному тандемі, в єдиній системі ідеологічних наративів і практичних мілітарних дій працює із російською державною машиною. Концепція “Святої Русі”, розроблена патріархом Кірілом була сповна інтегрована в державну імперську ідеологію “русского міра”, слугуючи обгрунтуванням агресії росії щодо нашої держави. Україна, її релігійні спільноти повною мірою відчули на собі геноцидний характер цієї агресії.”, – зазначив під час діалогу перший заступник голови ДЕСС Віктор Войналович.

    Росія не є бастіоном релігійної свободи, як це стверджує Кремль. В ході діалогу було проаналізовано підтримку “традиційними” релігійними організаціями РФ агресивної та геноцидної війни Росії проти України. До таких належить: російське православ’я, іслам, буддизм та юдаїзм. Згідно з опитуванням, у 2021 р. 66% росіян визнали себе прихильниками православ’я, 6% – ісламу, 1% – буддизму, менше 1% – іудаїзму

    “Найбільш інтегрована в російсько-українську війну є РПЦ, оскільки вона займає привілейоване становище у РФ, має найбільшу релігійну мережу та кількість вірних, розробила разом із державними структурами експансіоністську концепцію “русского міра”, яка суперечить євангельському вченню і стала підґрунтям політики знищення українських держави й нації,” – зазначив у своїй доповіді провідний науковий співробітник Національного музею Голодомору-геноциду Андрій Іванець.

    Активно залученими до кремлівської риторики, виправдання війни проти України, її сакралізації, приховуванні агресивних дій Росії та вчинення нею тяжких злочинів, є також і мусульманські організації Росії, Північного Кавказу, а також “Духовне управління мусульман Республіки Крим і Севастополя” у тимчасово окупованому Криму. Окремі лідери мусульманських релігійних організацій у Росії прямо закликають до геноциду української нації.

    У рамках своєї імперської політики Росія здійснила також пряме підпорядкування собі мусульманських громад на тимчасово окупованих територіях Сходу України, що є порушенням українського законодавства і тягне за собою інші правопорушення та злочини.

    Ті, хто виходить за рамки свободи “традиційних” чотирьох релігій, підпадають в Росії під дію дискримінаційних законів і державного нагляду, що підривають їхню здатність відкрито сповідувати свою релігію. Практично відсутня духовна опозиція путінському режиму. Єдиним прикладом антивоєнної позиції згадали Шаджин ламу Калмикії, який виступив із публічною антивоєнною заявою, після якої буддійського лідера було оголошено в Росії “іноагентом” i відправлено у відставку.

    Під час діалогу було відзначено необхідність продовження і розширення практики накладання санкцій на релігійних лідерів і активістів, які підтримують злочинну політику РФ щодо України і не лише до представників РПЦ, а й РПСЦ, мусульманських та юдейських релігійних організацій, які підтримують геноцидну російську політику стосовно України.

    Також у ході діалогу було надано характеристику основним наративам антиукраїнської релігійної пропаганди як засобу здійснення агресії, обговорили право на свободу віросповідання в Україні та церковний колабораціонізм, а також необхідність наукового вивчення історії раннього християнства в Криму, як фактору протидії дезінформації. Учасники діалогу наголосили на необхідності посилення протидії російській гібридній війні на гуманітарному й релігійному напрямах.

    Захід відбувся в межах реалізації проєкту “Реорганізація діяльності незалежного ЗМІ “Кримська світлиця”: посилення спроможностей в протидії дезінформації та пропаганди щодо Криму”, що реалізується громадською організацією “Кримський центр ділового та культурного співробітництва “Український дім” у межах програми “Стійкість”, яка упроваджується Фондом Східна Європа у консорціумі неурядових організацій на чолі з ERIM(Франція) у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини – Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.

    Найсвіжіше

    Популярне