П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) не засудила жодного випадку колабораціонізму за участю її священнослужителів, — релігієзнавиця

    Українська православна церква (що в єдності з МП) не засудила жодного випадку колабораціонізму, в яких фігурують її священнослужителі.

    Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала релігієзнавиця, докторка філософських наук, професорка, наукова співробітниця Інституту філософії імені Г. Сковороди НАНУ Віта Титаренко.

    Вона наголосила, що не всі в УПЦ МП — це колаборанти, однак, відомо про 52 кримінальні справи, в яких фігурують її священнослужителі.

    “Ми знаємо, що 19 підозр озвучено, і є вже, по-моєму, шість судових вироків. Тобто це вже показово. Причому жодного з випадків колабораціонізму не було засуджено на рівні УПЦ МП. Вони від усього, на жаль, відмовляється. Ну, це невигідно зараз”, — сказала Титаренко.

    Вона додала, що кримінальна відповідальність має наставати незалежно від того, належить людина до якоїсь релігійної організації чи не належить.

    “Перед законом усі мають бути рівними. Точно також згадаймо, що в Україні існує одне з найбільш ліберальних законодавств щодо свободи совісті. І з огляду на те широке спілкування з представниками релігійних організацій, яке в рамках наукової діяльності релігієзнавці України проводили — це і анкети, і інтерв’ю, це різного роду конференції, тобто спілкування на різних майданчиках, й представники різних релігійних організацій підтверджують, наскільки працює ось ця свобода совісті на території України. Вони порівнюють це і з радянським часом, і так далі. І тільки Українська православна церква говорить про утиски. Тобто тут відбувається явна підміна понять, коли вказівки на таку деструктивну діяльність церкви як інституції, плутають із нібито переслідуваннями за віру в Бога. Ось це абсолютно різні речі”, — сказала релігієзнавиця.

    Вона підкреслила, що у випадку колабораціонізму стоїть питання про відповідальність за конкретні дії, яку УПЦ МП не хоче визнавати.

    Найсвіжіше

    Популярне