Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Вогнегасники, запасні виходи, металеві свічники. На Кіровоградщині перед Великоднем перевіряють церкви

    Перед Великоднем працівники служби з надзвичайних ситуацій перевіряють храми й церкви Кіровоградської області.

    Там мають бути справними вогнегасники, бути запасні виходи, металеві свічники. Всього в області 235 храмів, розповіла речниця держслужби в області Оксана Мачак.

    Які знаходять порушення?

    Кількість вогнегасників у храмі залежить від площі, говорить інспекторка Олена Гавриш. Вона перевіряла дотримання пожежної безпеки в Андріївському храмі Кропивницького. “Одного кілограма вогнегасної речовини достатньо на 25 квадратних метри, тобто у нас тут орієнтовно 100 квадратних метри, є два порошкових вогнегасники, їх маса по п’ять кілограмів кожен, тобто цього достатньо”.

    У будівлі храму два виходи – основний і запасний. Мають металеві свічники.

    Священник Олександр Кожухар говорить, храм обладнаний протипожежною сигналізацією: “Ну а більше готуємось молитовно”.

    У приміщенні Володимирівського храму (на головному фото) у Кропивницькому один вихід. Це порушення правил пожежної безпеки — каже інспекторка Вероніка Морква. Відповідальність – попередження або штраф від 670 до 13400 гривень.

    Запасного виходу в храмі немає, бо триває реконструкція, каже його працівник Іван Зарічний. “Одна частина, так би мовити, пристосована частина приміщення, підлога дерев’яна, дуже гнила, то довелось вкривати лінолеумом. А взагалі у нас передбачена плитка, буде тепла підлога, вогню ніде не буде”.

    Обстежили майже 90% культових споруд в області, говорить речниця служби надзвичайних ситуацій. “День Великодня асоціюється з великою кількістю запалених церковних свічок. Це вогонь, який може стати причиною пожежі. Слід дотримуватись безпечної відстані один від одного, коли люди стоять зі свічками. Коли підпалюють свічку, максимально обережно це робити, щоб вогонь не перекинувся на волосся або одяг. Не дозволяти користуватись свічками маленьким дітям. Ну і люди беруть додому свічки, їх запаленими не можна лишати без нагляду”.

    Кількість виявлених порушень рахуватимуть після закінчення перевірок, в кінці тижня.

    Найсвіжіше

    Популярне