Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Українська православна парафія в штаті Огайо молитовно відзначила свято Входу Господнього в Єрусалим

    У неділю перед Великою і Святою Пасхою і на початку Страсної седмиці Православна Церква відзначає Вхід Господній в Єрусалим. На святкування цього великого свята Українська православна парафія Святого Володимира в Пармі, штат Огайо, мала честь вітати свого духовного отця та правлячого архиєрея Західної єпархії Української Православної Церкви США – архієпископа Даниїла, єрарха Вселенського патріархату.

    Про це повідомляє сайт УПЦ США.

    “Йдеться про те, щоб нести Євангеліє”, – сказав Архиєпископ Даниїл під час своєї проповіді. “Не тільки у вашому житті, але й у вашому світі: світі вашого дому, світі вашого робочого місця, світі вашого оточення…Сьогодні найважливіший час літургійного року для Церкви”.

    Протопресвітер Іван Наконечний, протопресвітер Михайло Гонтарук та протодиякон Ігор Маглай, духовенство Українського православного кафедрального собору святого Володимира, привітали архієпископа від імені парафіяльної управи та вірних парафіяльної сім’ї.

    Архієрей виголосив сильну проповідь українською та англійською мовами, в якій зазначив “…Сьогодні ми разом святкуємо одне з найбільших свят церковного календаря – свято Вербної неділі. Сьогодні ми зібралися разом, щоб відсвяткувати вхід Христа в місто Єрусалим. Сьогодні ми святкуємо Христа як Царя, який входить у наш особистий Єрусалим – наші серця. Сьогоднішнє свято – це миттєве свято радості і торжества, тому що сьогодні ми починаємо останній етап нашої подорожі до Пасхи. Наш настрій змінюється від радості вранці до урочистості, майже смутку ввечері, коли ми роздумуємо про велику жертву, яку Христос приніс за нас на хресті.

    Вербна неділя знаменує початок Страсного тижня – останніх днів Великого посту для православних та інших християн”.

    “Це час, коли ми слідуємо за страстями, смертю і воскресінням Христа”, – сказав владика Даниїл.

    Тільки через прийняття хреста можна зрозуміти воскресіння.

    “Кожен із днів являє собою, якщо можна так сказати, безперервну дію слідування за Христом зі світлиці. Від Великого четверга, через хресні страждання у Велику п’ятницю до славного воскресіння у Пасхальну суботу – Пасхальної утрені, яка є святом порожнього гробу і воскресіння Христового… Протягом Страсного тижня, – каже владика Даниїл, – дуже важливо впровадити духовність у своє життя і споглядати Божу любов до нас”.

    Архиєпископ Даниїл говорив про те, що Бог настільки любить нас, що став одним цілим з нами і переживає все, через що ми проходимо в житті, окрім гріха. Це означає, що Бог завжди з нами, навіть у наших стражданнях і смерті.

    У Вербну неділю пальмове гілля, розстелене на дорозі, символізувало Ісуса як Царя царів, і з цією ідеєю пов’язане використання пальмових гілок у святкуваннях перемоги. Крім того, пальмове гілля також представляє Ісуса як Первосвященика для всіх віруючих, оскільки пальмі потрібно 30 років, щоб принести плоди, а чоловік не міг стати Первосвящеником, поки йому не виповнилося 30 років, що також було віком Ісуса, коли він почав своє служіння.

    Покладання плащів або одягу на дорозі було актом пошани і проголошенням того, що Ісус є Царем царів і обіцяним Месією. Одяг, про який тут згадується, – це “таліт” або “молитовна хустка”, яка була безшовним одягом з чотирма кутами, до кожного з яких була прикріплена китиця, щоб нагадувати єврейському народові про Божі заповіді.

    Єврейські літери на комірі “таліт” означають “Господь над панами і Цар над царями”, символічно нагадуючи людям про обіцяного Месію. Складаючи таліт, люди визнавали Ісуса як обіцяного Богом Месію і проголошували Його гідним називатися “Господом над панами і Царем над царями”. Використання пальмових гілок і “таллітів” вказує на Ісуса як на Месію, Первосвященика і Царя.

    Архиєпископ Даниїл роздумував над сучасними подіями війни, що триває в Україні, та вбивствами людей. Він визнав, що важко примирити почуття великої радості під час Свята Свят і смутку від жаху страждань в Україні. Однак він заохотив людей віднайти надію в мирі, який дарує Господь, і благословенні, яке зберігає український народ.

    Архиєпископ закликав до солідарності у боротьбі зі злом смерті, прикладом якого є акти безжального вбивства невинних людей в Україні російськими військовими, політичними лідерами, а також релігійними діячами.

    “Сучасний агресор ніколи не зможе стерти з лиця землі нашу націю і народ – бо Господнє благословення було з нашим народом протягом всієї історії, воно зберегло його і його самоідентичність – це благословення є з нами сьогодні, коли до нас приєднується світова спільнота, яка бореться зі злом смерті, прикладом якого є акти нещадного вбивства невинних людей України російськими військовими, їхніми політичними і релігійними лідерами.”, – сказав єрарх.

    Фото: УПЦ США

    Найсвіжіше

    Популярне