Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Олександр: Я думаю, що влада посадить за стіл переговорів ПЦУ та УПЦ (МП)

    Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр відповів на питання, що далі буде відбуватися з Києво-печерською лаврою. Він впевнений, що влада організує переговорний процес між представниками УПЦ (МП) і ПЦУ.

    “Я надіюсь що це питання буде врегульовано мирним шляхом і оскільки виникли конфліктні ситуації, вони створюють загрозу для нашого загальноцерковного спілкування. Я думаю що відповідні компетентні структури все-таки посадять за стіл перемовин представників двох структур, які в цьому питанні зацікавлені і дійдуть до спільного знаменника”, – сказав митрополит в інтерв’ю для «НовиниLIVE», передає Духовний Фронт України.

    На запитання про стратегію ПЦУ щодо Лаври, єрарх зазначив, що прожив у Лаврі 16 років і йому прикро з тієї ситуації, яка зараз відбувається в Лаврі.

    “Мені дуже прикро що відбуваються процес саме в такому руслі, як він відбувається. Оскільки його варто було вирішувати абсолютно іншим шляхом. Шлях дуже простий. Потрібно було локалізувати владику Павла, як намісника уже давним-давно. Його ще покійний митрополит Володимир в 12-му році фактично перевів був на Чернігівського кафедру, оскільки уже на той час виникали конфліктні ситуації в яких він був причетний. Якби не було, ви ж знаєте що риба псується з чого? З голови. Варто відтягти голову і далі можна будувати решту нормальних стосунків”, – сказав митрополит Переяславський і Вишневський Олександр.

    Митрополит Олександр вважає, що УПЦ (МП) мала проголосити автокефалію і таким чином, проросійські монахи і клірики, самі б покинули Києво-Печерську лавру.

    «Ну і звісно потрібно було вирішувати це питання шляхом проголошення знову ж таки автокефалії. Було б проголошено автокефалію, братія яка являється абсолютно проросійською і була б незадоволена політикою загальноцерковною, вона б покинула лавру шукаючи собі більш комфортних проросійських гнізд, а решту братії  залишалася б на місцях і просто велася б нормальне церковне життя в українській Лаврі з українським народом і мовлячись за перемогу Українського війська», – сказав архієрей ПЦУ.

    За його словами в лаврі є і дуже патріотичні монахи, але є і ті, хто «тримав і до останнього триколор і портрети царя і Путіна в себе в келії». «Тобто треба диференційовано підходити до даного питання, а не спільно на всіх», – підсумував митрополит Олександр, додаючи, що чекатиме на результати від комісії, ініційованої РНБО.

     

    Найсвіжіше

    Популярне