Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Свято-Покровську церкву-фортецю на Хмельниччині передадуть у державну власність

    Церкву-фортецю у селі Сутківці Ярмолинецької тергромади на Хмельниччині  називають унікальною пам’яткою архітектури національного значення. Ця сакральна споруда оборонного типу була збудована у 1476 році. На жаль, як і багато українських пам’яток архітектури, нині потребує ремонту.

    Як повідомили у пресслужбі Хмельницької ОВА, наразі Свято-Покровська церква-фортеця немає визначеного на законодавчому рівні власника. Це негативно впливає не лише на стан пам’ятки, але й на умови її використання.

    Споруда входить до переліку пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації. Згідно з законом, вона може перебувати лише у комунальній чи державній власності. Аби забезпечити їй належний догляд, у 2022 році розпочали процедуру реєстрації пам’ятки у державну власність, передає видання “Є”.

    “Хмельницькою районною військовою адміністрацією уже виготовлено технічний паспорт на будівлю, замовлено оцінку майна та найближчим часом буде внесено відомості в Єдиний реєстр об’єктів державної власності про нерухоме майно”, – розповідають в ОВА.

    За своїми архітектурними формами храм-фортеця не має аналогів ані в Україні, ані в Європі, оскільки об’єднує в одній споруді і замок, і церкву. Належить до пам’яток архітектури національного значення. Однак, як стверджують фахівці, приміщення унікального храму почало зазнавати руйнувань. А сама пам’ятка наразі не має власника. І хоча тут зареєстрована релігійна громада ПЦУ, та священник УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) не допускає богослужіння українською.

    Найсвіжіше

    Популярне