Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    На Хмельниччині руйнується унікальна церква-фортеця: діюча, але без власника

    У селі Сутківці Ярмолинецької тергромади на Хмельниччині розташована церква-фортеця Покрови Пресвятої Богородиці, збудована орієнтовно у XV столітті. Храм діючий і за своїми архітектурними формами не має аналогів ні в Україні, ні в Європі, оскільки об’єднує в одній споруді і замок, і церкву. Належить до пам’яток архітектури національного значення. Однак, як стверджують фахівці, приміщення унікального храму почало зазнавати руйнувань. А сама пам’ятка наразі не має власника. І хоча тут зареєстрована релігійна громада ПЦУ, та священник УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) не допускає богослужіння українською.

    Як розповіла екскурсовод та директорка Малієвецького обласного історико-культурного музею Анастасія Донець, на стінах церкви-фортеці утворилася сирість і пліснява. На її думку, все через те, що релігійна громада не закінчила реконструкцію приміщення, але несанкціоновано залила підлогу бетонним розчином й замінила вікна на пластикові, передає ХМ-Інсайд.

    “В церкві залита бетонна підлога. Для таких пам’яток використання цементної суміші неприпустиме. І через цей цемент, через те, що вставлені пластикові вікна, через те, що вкладені залізні двері, церква страшно конденсує всередині. Вона, очевидно, не опалюється. Тому що заходиш, а в середині затхлий, прілий запах. Просто заходиш, як в теплицю. Через це вона конденсує”, — розповіла Анастасія Донець після відвідин храму 26 листопада.

    За словами Сутковецького старости Леонтія Побережного, тут зареєстрована релігійна громада Православної церкви України. Проте вони не мають змоги проводити службу українською мовою.

    “Отець Володимир, який зараз служить в цій церкві, його релігійна громада — Українська православна церква московського патріархату. В нас зареєструвалася і Православна церква України, це років три тому. Але доступу членам цієї релігійної громади в церкві немає”, — каже очільник села.

    Священник УПЦ Володимир Степанишин не пустив до храму журналістів.

    “А чого? Як ви вже починаєте про це говорити, ви зараз компромат будете збирати. Хочете – помоліться, а брудом не займайтеся. Я нічого не буду говорити”, — сказав священник.

    За словами благочинного ПЦУ Ярмолинецького округу Миколи Ковалика, церква-фортеця до 2019 року підпорядковувалась УПЦ (МП). Після перереєстрації були внесені зміни до державного реєстру, тож наразі храм юридично належить Православній церкві України.

    “Священник зайняв позицію таку, що він не має бажання переходити в Православну церкву України”, — каже отець Микола.

    Ба більше, з’ясувалось, що ця пам’ятка архітектури національного значення не має власника. Нині ж церква-фортеця перебуває на обліку у Ярмолинецькій селищній раді. Але оскільки за законом такі об’єкти мають перебувати у власності держави, то Хмельницька районна військова (державна) адміністрація уже розпочала процедуру взяття цієї пам’ятки у державну власність.

    “Процес передачі у власність в особі держави розпочався приблизно місяців 2-3 тому, коли ми узгодили процедуру, саме як воно має відбуватися”, — зауважує заступниця начальника управління культури, національностей та релігій Валентина Лукашук.

    Посадовиця додає, що в 2006 році в храмі дійсно були розпочаті реставраційні роботи, які досі не завершені, а релігійна громада УПЦ провела несанкціонований ремонт.

    Начальниця відділу культури, туризму та релігій Ярмолинецької селищної ради Ірина Бойко зауважує, що на сесії вирішили взяти храм у Сутківцях на облік як безхазяйну річ. Проте селищна рада на черговій сесії 21 грудня планує скасувати це рішення. Після цього пам’ятку національного значення повинна взяти на облік районна адміністрація.

    Найсвіжіше

    Популярне