Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Свічки на крові: священники УПЦ (МП) у Вінниці торгують церковним начинням з росією

    У Вінниці безперешкодно торгує фірма «Рось-Вінниця», яка закупляла у країни окупанта церковне начиння і продавала його православним вірянам та священнослужителям.

    За даними джерел, фірма діє протягом тривалого часу на ринку Вінниці, не звертаючи уваги на законодавство щодо торгівлі з окупантами.

    Згідно з отриманою інформацією, фірма “Рось-Вінниця” закуповувала церковне начиння з росії попри повномасштабну війну, порушуючи митні та інші законодавчі вимоги щодо таких видів торгівлі. Після цього, ці продукти були реалізовані православним вірянам та священнослужителям. Поліція не цікавилась цими схемами, а вони мали поблажки на оподаткування, як церковна продукція.

    Обурливим є і той факт, що послугами компанії “Рось-Вінниця” із виготовлення церковної продукції користуються люди, які не підозрюють, що продукція фінансує терористів і російських окупантів.

    За даними системи YouContol, засновниками цієї фірми є троє синів священника УПЦ (в єдності з МП) Сергія Виговського – Ілля, Михайло і Никодим Виговські. Також Никодим Виговський є засновником ТОВ «Діаліт» із більш, ніж 20 видами діяльності. Обидві організації зареєстровані за адресою вул. Богуна, 25а, де власне і зареєстровані самі священики-бізнесмени.

    На сайті фірми священника УПЦ (МП) Виговського «Рось-Вінниця» і досі йде збір пожертв на храм, що вже десятиліттями будується і активно продає вірянам «іменні цегли»: «Производство финансирует строительство 13-купольного храма Сретения Господня в городе Виннице. Просим и Вас оказать посильную помощь».

    Ще у 2019 році в контактах цієї компанії було вказано, що вона має представництво в країні окупанта – російському місті Ярославль. “Представительство в России г. Ярославле +74852607460”, – було в контактах на сайті “Рось-Вінниця”.

    Скріншот із ФБ-сторінки Рось-Вінниця

    Серед проектів фірми «Рось-Вінниця», якими так пишаються вінницькі церковники-підприємці, є і російські храми: «Сретенский монастырь. Храм Новомучеников и Исповедников Российских на крови» (м. Москва), і проекти у Дівєєвському монастирі (Нижегородська область, Російська Федерація).

    Як зазначається на сайті підприємства, виготовляти церковне начиння Сергій Виговський почав ще у 1986 році. У 1992 році почав виготовлення свічок. В 2009 році – зареєстрований торговий знак «Рось». Що цікаво, саме підприємство «Рось-Вінниця» зареєстровано Україною лише у 2011 році.

    Власне, у цій історії варто лише додати, що храм отця Сергія – той самий, де відбулись збори трьох парафій церков УПЦ МП Вінниччини, де присутні священники оголосили про невизнання ПЦУ, перехід до них — недійсним.

    УПЦ МП у Вінниці торгувала з окупантами і раніше

    З відкритого судового реєстру Російської Федерації стало відомо, що в серпні 2014-го року, Релігійна громада Стрітення Господнього УПЦ Московського патріархату уклала угоду з фірмою «Днєпрослав» з Ярославської області (РФ) про поставки товарів в Україну (номенклатура не уточнюється). Судову тяганину, в якій розкриваються деякі деталі контракту, ініціювала російська податкова, у неї є претензії до фірми-постачальника.

    З судових документів випливає, що сума угоди між Релігійної громадою УПЦ (МП) і «Днєпрославом» склала 8 млн рублів (в еквіваленті – біля 3 млн гривень) – стільки УПЦ МП зобов’язалася сплатити за постачання неназваних товарів. Термін дії угоди – до 31 грудня 2015 року.

    Так, згідно з російськими базами юридичних осіб, засновником «Днєпрослава» є Михайло Сергійович Виговський – повний тезка сина вінницького священика-будівельника храмів Сергія Виговського. Про те, що мова йде найімовірніше про сімейний підряд вказує й громадянство засновника російського «Днєпрослава»:  Михайло Сергійович Виговський – українець.

    У коментарі «Главкому» Никодим Виговський тоді не повідомив, що саме закуповується в російській федерації, лише акцентував, що ці товари не виробляються в Україні, а «Днєпрослав» був обраний постачальником лише завдяки «низькій ціні і високій якості продукції». Тобто пожертви вірян УПЦ (МП) йшли в кишеню російської компанії вже у 2015-19 роках, як мінімум.

    Звертає на себе увагу персона директора російської компанії «Днєпрослав», яка постачає товари для будівництва храму в Україні. Керує фірмою Сергій Іванович Халін. Він – отаман Ярославського козачого товариства, проросійський православний блогер, яро виступав за знищення України російськими військами.

    Виговські навіть особисто зустрічались з патріархом Кірілом. Є спільне фото із ними.

    Найсвіжіше

    Популярне