Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    «Ас Васілевун Румей! Греки Надазов’я» – перший фільм, знятий румейською мовою про греків Надазов’я

    Другого квітня 2023 року за ініціативи громадського об’єднання «Грецьке товариство «Енотіта» в кінотеатрі «Жовтень» відбувся закритий прем’єрний показ документальної стрічки «Ас Васілевун Румей! Греки Надазов’я» – перший фільм, який знято румейською мовою про греків Надазов’я. Стрічку було показано з оригінальною звуковою доріжкою румейською мовою (трьома з п’яти діалектів) та українськими субтитрами.

    Сюжетом стрічки стали кілька днів літа 2021 року, де представлено звичаї та культуру: мову, музику, танці, поезію, драматургію, кулінарію, звичне і святкове життя надазовських греків с. Малоянисоль, смт Нікольське, смт Сартана, с. Ялта Донецької області України, повідомляє Держслужба з етнополітики і свободи совісті.

    Документальний фільм виробництва телерадіокомпанії «Суспільне Донбас», за ініціативи громадського об’єднання «Грецьке товариство «Енотіта». Режисер – Андрій Максюта, автор ідеї – Антон Савіді.

    Після показу відбулася дискусія між авторами фільму і гостями заходу. Де охочі поділилися своїми враженнями та побажаннями. В дискусії взяв участь також Віктор Коврей – начальник Відділу співпраці з етнічними спільнотами Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, який подякував організаторам за створення фільму та популяризацію румейської мови, і наголосив на важливості таких проєктів, які мають сприяти збереженню та використанню мов національних спільнот, знайомити усіх із їхніми культурами, створювати, розвивати й поширювати контент про національні меншини та корінні народи.

    Уруми та румеї багато століть живуть на території нинішньої Донецької області. Вони — етнічні греки, мають дві основні мови — урумську та румейську, а їх національну меншину називають — греки Надазов’я. Надазовські греки є окремою етнічною групою греків з власними мовами та культурою, яка сформувалася на території Кримського півострова і з кінця XVIII сторіччя компактно проживає на півдні Донецької області України — на північному узбережжі Азовського моря (Надазов’ї). Для переважної більшості рідним краєм був і залишається Маріуполь та села поблизу нього.

    Греки Надазов’я десятиліттями боролися за збереження культури та мови. Вони пережили радянські репресії, а нині, через повномасштабну війну, яку розпочала рф проти України, унікальна культура надазовських греків та мова, яка плекалася і оберігалася урумами та румеями протягом століть, сьогодні на межі фактичного знищення.

    Починаючи з 2014 р., а особливо після повномасштабного вторгнення рф в Україну, майже всі поселення греків Надазов’я опинилися під окупацією. Знищено музеї, архіви, заклади освіти й культури; музейні експонати, мистецькі колекції, архівні матеріали та інші цінності вивезені окупантами на територію росії.

    Найсвіжіше

    Популярне