Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Потураєв про виселення УПЦ (МП) із Лаври: “Можливо, доведеться отримати рішення суду”

    Голова комітету Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв припустив, що українській державі, можливо, доведеться отримати рішення суду щодо виселення представників УПЦ (МП) із Києво-Печерської лаври.

    Про це Потураєв сказав у коментарі Еспресо.

    “Я не виключаю такого сценарію, за яким вони (УПЦ (МП) – ред.) там залишатимуться і вимагатимуть рішення суду. Я вважаю, що рішення суду в принципі не потрібне, що всі дії з боку держави і таких державних інституцій, як заповідник, були вчинені згідно законодавства, були абсолютно обґрунтовані, легітимні. Але, я розумію, що в такому чутливому питанні, на якому точно наші вороги спекулюватимуть на міжнародній арені, можливо державі доведеться йти до суду, отримувати судове рішення, а потім уже приходити з судовими виконавцями”, – сказав Потураєв.

    Нардеп наголосив, що судове рішення не є необхідністю, але його отримання зміцнить позиції держави.

    “Це не є необхідністю, рішення про розірвання договорів легітимне. Але з урахуванням європейської і міжнародної правової практики, можливо, нам було би непогано отримати рішення суду, якщо вони (УПЦ МП – ред.) наполягатимуть. Я переконаний, що рішення суду буде на користь української держави. Як людина, яка вивчала всі ті документи, я вважаю, що суд прийме абсолютно правове рішення на користь держави. Тому що документи, укладені за часів режиму Януковича, говорять самі за себе. … Якщо це станеться, це тільки зміцнить наші позиції. Правда на боці українського народу, української держави. Лавра належатиме українському народу, українській державі, в ній служитимуть виключно представники незалежних від російського впливу церков, насамперед ПЦУ”, – сказав Потураєв.

    Нардеп також зазначив, що деякі аспекти поточних процесів щодо виселення УПЦ МП із Лаври відбуваються непублічно.

    “Я не хотів би, щоб ми в оцінках того, що відбувається сьогодні, робили глобальні висновки. Бо там іде дуже непростий процес, не весь він публічний і там є певні аспекти цього процесу, яким публічність може зашкодити. Чи уявляв собі хтось два тижні тому, що один із керівників Лаври з УПЦ МП перейде в ПЦУ і публічно закличе чернечу братію переходити в ПЦУ і таким чином залишитися в Лаврі? Цього ж ніхто не очікував. Якби у цього був публічний розголос заздалегідь, це могло би трохи нашкодити процесу”, – сказав Потураєв.

    Голова комітету Ради з гуманітарної та інформаційної політики також висловив сподівання, що УПЦ МП піде з Лаври без зіткнень попри намагання провокувати конфлікти.

    “Я сподіваюся, що УПЦ МП залишить Києво-Печерську лавру. Я сподіваюся, що не відбудеться жодних зіткнень, провокацій і т. д. Хоча я вже бачу, що певні радикально налаштовані представники УПЦ МП, які залишаються в Лаврі, вже намагаються провокувати активних громадян і правоохоронців. … Ніхто на провокації піддаватися не буде. Правоохоронці знають, що буде відбуватися і розуміють усі ризики. Організації громадянського суспільства теж це чудово розуміють і поінформовані, тому всі поводяться коректно згідно чинного законодавства”, – сказав Потураєв.

    Найсвіжіше

    Популярне