П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Лаврські ченці втомились від скандалів з митрополитом Павлом, тому переходять до ПЦУ, – експерт

    У ЗМІ спробували пояснити, що означає перехід архімандрита Києво-Печерської лаври УПЦ (МП) Авраамія до ПЦУ. Так за словами експертів, перехід до ПЦУ Авраамія, який з 2021 року має сан архімандрита – це вищий монаший сан у християнстві, є великим успіхом ПЦУ.

    “Такі люди, як видається, рано чи пізно мали залишити УПЦ через своє несприйняття зв’язків (деяких представників УПЦ і, зокрема, митрополита Павла) з Росією”, – вважає співрозмовник у релігійних колах, особисто знайомий з багатьма монахами Лаври, передає ВВС.

    Джерело ВВС називає Авраамія “не надто помітним, але розумним” монахом.

    Релігієзнавець Андрій Смирнов у коментарі ВВС пояснює перехід Авраамія до ПЦУ тим, що лаврські ченці втомилися від скандалів, пов’язаних з намісником Лаври митрополитом Павлом.

    Він прогнозує, що у майбутньому дедалі більше ченців послідують цьому прикладові і переходитимуть до ПЦУ – тим більше, що саме до цього їх нещодавно у спеціально записаному зверненні закликав предстоятель автокефальної церкви митрополит Епіфаній.

    І справді, у своєму зверненні архімандрит Авраамій заявив, що відчуває обов’язок залишитися в місці, де він складав обітницю перед Богом – тобто в Лаврі, – але вже у складі ПЦУ.

    Окремо він закликав інших монахів Лаври залишитися у монастирі та перейти до ПЦУ, яку Українська православна церква взагалі не визнає.

    “(Зараз) архімандрит Авраамій… буде формувати нову братію”, – каже ВВС релігієзнавець Андрій Смирнов.

    У цій ситуації, прогнозують опитані ВВС експерти, – коли до монастиря під егідою ПЦУ переходить монах “справжньої” Лаври і його прикладу можуть послідувати інші її монахи, – ПЦУ отримує можливість наповнити змістом свою Лавру, яка поки що існує тільки на папері.

    “Заповідник (який перебуває у підпорядкуванні Міністерства культури – Ред.) має передати Нижню лавру в оренду ПЦУ для того, щоб ченці могли там залишитись і звершувати регулярні богослужіння”, – вважає Андрій Смирнов.

    В Українській православній церкві (МП) продовжують наполягати на тому, що будь-які підстави для того, аби її структури залишили територію Лаври, відсутні. Перехід до ПЦУ Авраамія тут пов’язують з його нібито зловживаннями на посаді ризничого Лаври.

    “Іуди будуть завжди і всюди”, – коротко прокоментував звістку про перехід Авраамія до ПЦУ інший співрозмовник ВВС в УПЦ (МП), додавши, що, на його думку, стимулом для переходу архімандрита могла бути обіцянка надати йому єпископський сан.

    У розмові з ВВС високопоставлений співрозмовник в ПЦУ заперечив будь-які претензії до Авраамія. “Ще нещодавно Онуфрій його нагородив другим хрестом. Тож не можуть вони казати, що Авраамій негідник”, – сказав співрозмовник.

    В ПЦУ не змогли чітко сказати, де зараз перебуває архімандрит. Там нагадали, що його батько є священником на Черкащині і до ПЦУ не переходив.

    Найсвіжіше

    Популярне