Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці у Вафеохорії

    Вселенський патріарх Варфоломій у суботу, 25 березня 2023 р., у день свята Благовіщення Пресвятої Богородиці, звершив службу у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці в районі Вафеохорія на Босфорі, де народився покійний Патріарх Іоакеїм III.

    Про це повідомляє Orthodox Times.

    Божественне слово проповідував еклезіарх архімандрит Аетій, керівник особистої канцелярії патріарха.

    Також на святі були присутні єпископ Зінупольський Іаков, архонти Великої Церкви Христової, а також численна громада вірних із Боспорської громади та з-за кордону.

    У своєму слові після  Божественної літургії Вселенський патріарх згадав про велике свято Благовіщення Богородиці, зазначивши, що «сьогоднішнє свято більше, ніж будь-яке інше свято нашої віри, говорить нам про потребу співпраці між Богом і людиною», з якої, як він сказав, завжди виникають блага для людини.

    «Бог діє для нашого спасіння, але Він не змушує нас спасатися. Він бажає нашої свободи, тому що, згідно з висловом Отців Церкви, спасіння належить тим, хто хоче, а не тим, хто змушений! У цій співпраці між божественним і людським фактором Бог віддає Свою благодать, а людині свою перевагу. Церковною мовою ми кажемо, що цей союз Бога з людиною, втілення Божого Слова, є «надприродним» фактом.

    А це в принципі означає акт свободи – відсторонення – Бога і людини від будь-якої природної зумовленості. В особі Діви Марії «перемагаються умови природи». Церква визнає в доньці Назарету те творіння, яке – єдине в усьому творінні, матеріальному й духовному – досягло повноти мети, заради якої існує творіння, тобто найповнішої єдності з Творцем, Творцем усього. І з цієї точки зору це взірець і приклад для всіх нас, людей, і постійний заклик до єдності з нашим Творцем. І навіть після жертви Спасителя світові, Діва Марія завжди цікавиться всіма нами, заступається за нас і допомагає нам.

    Усвідомте, отже, дорогі діти, якою великою вдячністю людський рід завдячує святій особі Богородиці за її унікальний внесок у справу його спасіння. Тому шануємо і шануємо її і завжди вважаємо її посередницею для свого Сина і гарячою заступницею, і неприступною стіною, і джерелом милосердя, і пристановищем для світу.

    Ось чому ми прийшли сьогодні сюди, до її Церкви, щоб приєднатися до гімнів нашої побожності з пахощами весняних боспорських квітів і солодким щебетанням птахів, і сказати Матері Божій, що місто, в якому ми є – її Місто, і тому ми, головним чином, її діти».

    Далі Вселенський Патріарх згадав свій нещодавній офіційний візит до Литви.

    «Наше сьогоднішнє святкування свята Благовіщення, річниці народження і визнання людської свободи збігається в часі з нашим поверненням з нашого першого візиту до Литви, після благородного запрошення шановного уряду країни, люди якої пишаються переможною боротьбою, яку вони вели протягом тривалого часу за свою свободу, а також за захист і захист основних прав людини. Під час нашого перебування там ми провели офіційні зустрічі з президентом Республіки, спікером парламенту та прем’єр-міністром, з якими ми підписали важливу угоду про співпрацю в ряді сфер діяльності з метою забезпечення релігійної свободи православним віруючим країни, які з міркувань сумління не можуть далі духовно перебувати під Московським патріархатом і бажають свого повернення в люблячі обійми своєї Матері-Церкви Константинопольської, від якої вони отримали свою православну віру. Зрештою, з цієї причини ми задовольнили прохання п’ятьох колишніх священнослужителів Московського патріархату приєднатися до духовного корпусу Вселенського патріархату після того, як від мого смиренного імені було прийнято їх звернення та скасовано їх звернення на шкоду скинутий під Російську Церкву, через публічну незгоду, висловлену серед них щодо позиції підтримки брата Патріарха Московського Кіріла проти оголошеної Російською Федерацією нечестивої війни проти України та його сприяння, з іншого боку, і російських військ та їх вторгнення та окупації.

    Наше коротке перебування в Литві було надзвичайно повчальним, оскільки воно найбільше сприяло нашому розумінню особливих причин, які роблять героїчний литовський народ противником будь-якої форми нав’язування та інтриг, особливо коли це йде з Росії. Наш візит у середу вдень до колишніх офісів КДБ, нині меморіального музею, а особливо до незайманих підвалів будівлі КДБ, з жахливими умовами ув’язнення, з місцями нелюдських і жахливих тортур, зі стіною що має шрами від куль, які вбили більше тисячі людей, постійне нагадування про трагічні наслідки втрати нашої людяності. Побачивши всі ці жахи, фраза «Ніколи знову!» спонтанно виникла з нас. Ніколи знову війни! Ніколи більше абсолютизму!

    Тоді Преосвященнійший владика помолився, щоб Владичиця Богородиця захищала і піклувалася про громаду Вафеохориона, а також «дарувала своє рясне благословення і материнське благословення красномовному, невтомному і дієвому трудівнику і наглядачеві Боспорського краю, митрополиту Кідонському Афінагору,  компетентного та активного парафіяльного священика громади, архімандрита Тимофея, а також до всіх тих, хто любить і зацікавлений у процвітанні місцевої грецької православної громади та церковної присутності тут».

    Згодом Вселенський Патріарх звершив трисвяту панахиду на могилах родичів Свого попередника, покійного Патріарха Іоакеїма III, які знаходяться на подвір’ї Святого Храму, помолившись за упокій їхніх душ.

    Найсвіжіше

    Популярне