Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Ілія II написав листа Вселенському патріарху Варфоломію, в якому заступився за УПЦ (МП)

    Католикос-патріарх всієї Грузії Ілія II звернувся до Вселенського патріарха у зв’язку із ситуацією, що склалася з УПЦ (МП) в Києво-Печерській лаврі зокрема.

    Текст листа був опублікований на офіційному сайті Грузинської Православної Церкви.

    Висловивши глибокий біль у зв’язку з російсько-українською війною, грузинський патріарх зазначив, що він стурбований обставинами, в яких зараз перебуває УПЦ (МП)

    Ілія II пояснив своє звернення до Вселенського патріарха тим, що «уряд України, який керує країною під час війни, має власну позицію щодо цього і не бере до уваги глибинні релігійні міркування».

    Також, свою підтримку і співчуття митрополиту Онуфрію і всій повноті УПЦ (МП) висловив патріарх Антіохійський Іоанн.

    Нагадаємо, що днями Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній зробив заяву щодо статусу лаври та того, що лунає останнім часом. Серед іншого, він запевнив, що монастир не буде закритий і монаше життя не буде перервано.

    Посилаючись на заяви Моспатріарха Кіріла (Гундяєва) та паралелізм нинішніх рішень із переслідуваннями з боку комуністичної влади, він говорив про «безпідставний обман.

    Це звучить особливо цинічно від ієрарха, який був тісно пов’язаний з Комуністичною партією і навіть намагався балотуватися на виборну посаду від цієї партії».

    Митрополит Київський також послався на Українську Церкву Московського Патріархату, наголосивши, що і Автокефальна Церква України, і Українська держава намагаються спонукати Митрополита Онуфрія припинити підпорядкування Української Церкви російському центру.

    Він також звинувачує самого митрополита Онуфрія, підкреслюючи, що той пішов на «спробу ввести державу в оману, заявивши про відокремлення від Московського патріархату, а фактично залишається йому в підпорядкуванні».

    Ані митрополит Онуфрій, ані очолюваний ним Синод жодним чином не відреагували на численні факти співпраці єрархів та їх духовенства з російськими загарбниками чи анексію Кірілом (Гудяєвим) релігійних споруд, розташованих на тимчасово окупованих територіях. Натомість, у дусі російської пропаганди, вони зосередилися на звинуваченнях на адресу України».

    Стосовно самої лаврської обителі митрополит Епіфаній підкреслив, що суспільство усвідомлює, що лавра під керівництвом нинішнього настоятеля обителі стала центром поширення ідеології «русского мира», ідеології, яка є основою та виправдання війни Росії проти України.

    Він нагадує, що за це настоятеля нагородив президент Росії Путін.

    Звертаючись до ченців, які перебувають у монастирі, він запрошує їх сприяти визволенню від московського ярма.

    «Ми єдиної православної віри і належимо до однієї Церкви Христової. Церковна влада Москви в Україні неканонічна і всі бачать, як Кремль використовує її проти українського народу. Лавра має бути не знаряддям боротьби з Україною, а місцем молитви, благочестивого чернечого життя в дусі отців і подвижників минулого, місцем, яке буде духовно надихати наших співгромадян у ці важкі часи.

    Найсвіжіше

    Популярне