Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Скільки монахів готові перейти до ПЦУ? Прогноз від отця Георгія Коваленка

    Зараз у Києво-Печерській Лаврі перебуває від 100 до 200 ченців та священнослужителів, з яких 15% готові приєднатися до Православної Церкви України, заявив священнослужитель ПЦУ отець Георгій Коваленко в інтерв’ю LB.ua.

    «Щодо настроїв, то більшість очікує, як будуть розвиватися події. Більшість несуб’єктна навіть з точки зору бажання висловити свою позицію. Ми знаємо про певний крайній відсоток щирих любителів «русского міра» – це, думаю, 10-15%. І десь 10-15% людей, які б хотіли змін і готові до єдності з Православною Церквою України. Але знову ж таки, Лавра – це гуртожитський монастир. Вони разом живуть багато років. І будуть звертати увагу один на одного. Як от, наприклад, був на минулому тижні Синод Московського патріархату. Які він міг ухвалити прогресивні рішення, коли безпосередньо в Синоді чотири людини під санкціями? З яких двоє – позбавлені чи призупинені у громадянстві. У них вибір між корпоративним і щирим та чесним. Іноді корпоративне перемагає. От, на жаль, мені здається, що корпоративне може перемагати і в чернечій спільноті, бо оцей ближчий внутрішній устрій, він зрозуміліший, ніж зовнішній світ, який іноді невідомий чи незрозумілий», – заявив священнослужитель.

    Він також розповів, що наразі в Лаврі перебуває понад 100 насельників.

    «Насельників більше ніж 100 точно, але менш як 200. Десь в цих межах. Питання, чи вважати послушників насельниками? Я глибоко не занурився, але знаю, що до 200 є», – уточнив Коваленко.

    Нагадаємо, що УПЦ МП має покинути Києво-Печерську лавру до 29 березня. Наразі, Міністерство культури та інформаційної політики України під час перевірки встановило ряд порушень з боку УПЦ (МП) в Лаврі.

    Раніше Синод УПЦ (МП) попросив Зеленського не виселяти їх із Києво-Печерської Лаври — інакше будуть захищатись. Намісник Лаври УПЦ (МП) митрополит Павло (Лебідь) закликав вірян утриматись від революції і протистояння через Лавру.

    Найсвіжіше

    Популярне