П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) не схотіла побачити у своїх співвітчизниках християн – науковець

    Українська православна Церква (в єдності з Московським патріархатом) відома своїми складними стосунками з іншими християнськими конфесіями України. Це, зокрема, є наслідком зверхності та псевдорелігійної духовності Московського патріархату.

    Про це написав Анатолій Бабинський, викладач Українського католицького університету, співробітник Інституту історії Церкви УКУ, повідомляє “Католицький оглядач”.

    Протягом усіх цих років, зауважує він, між католиками, православними та протестантами — християнськими конфесіями в Україні — були вибудувані доволі добрі стосунки. Проте єдина конфесія, яка тримає дистанцію, — це УПЦ (МП).

    “Мало того, що тримала відстань, вона ще й вела себе так, ніби всі є у неї в гостях. І, що головне, як гості непрошені”, — зазначив Анатолій Бабинський.

    Релігійне розмаїття України зіграло важливу роль у тому, що Українська держава зуміла ефективно побороти всі наслідки тоталітаризму. Проте УПЦ (МП) так і не змогла прийняти того факту, що поліконфесійність України є її благом, вважає п. Анатолій.

    “Якби для УПЦ МП, — припускає він, — більш дорогими були стосунки з іншими християнськими конфесіями України, аніж з „русским миром“, то все могло бути по-іншому”.

    Окрім цього, цікаво, що УПЦ (МП) ніби-то постає “духовною” конфесією на тлі “націоналістичних” конфесій України. Однак, спостерігаючи за діяльністю першої, можна виснувати, що вся її “духовність” стала просто псевдорелігійною маячнею. А російського націоналізму в них куди більше, ніж українського у храмах інших конфесій.

    “Проблема, що УПЦ МП (винятки, звісно, є) не зуміла і не схотіла побачити у своїх співвітчизниках християн”, — зазначив Анатолій Бабинський.

    Найсвіжіше

    Популярне