Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Житомирській області за минулий рік понад 60 парафій перейшли до ПЦУ, в Глибочиці перехід тривав чотири роки

    Триває перехід релігійних громад від УПЦ (МП) до Православної Церкви України. Скільки парафій у 2022 році приєдналися до ПЦУ у Житомирській області розповів єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, повідомляє Житомир.info.

    «До кінця 2022 року до єпархій перейшло понад 60 парафій, у цьому році вже 6 парафій. Поступово, поступово приєднання відбувається, церква зростає, укріплюють для того, аби позбутися того «руського миру», який насаджувався протягом певного часу», – говорить Преосвященніший єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій.

    Деякі громади мають труднощі при переході.

    «Є перепони, особливо з труднощами зіштовхуються ті, хто перейшов без священника. Священник має доступ до храму, первинні документи і він не передає їх громаді, через що виникають труднощі. Попри це знаходимо вихід, громада стоїть на своєму, щоб храм належав їм, Православній Церкві України», – каже Преосвященніший єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій.

    На початку березня до Православної Церкви України приєдналася релігійна громада села Глибочиця.

    Ще у 2019 році було вирішено вийти з УПЦ московського патріархату, але це зайняло чотири роки. Діяти рішуче люди вирішили від початку повномасштабного вторгнення.

    «Минулого року, після початку агресії, ми запросили священника на розмову у присутності сільського голови, депутатів і просили про перехід. Тому що ми маємо відстояти свою незалежність, як держави, так і церкви. Знову побачили у свій бік агресію. Пішли далі, звернулися за допомогою до депутатів сільської ради, вони пішли на зустріч, швидко зробили документи. 8 березня мала відбутися тиха, мирна передача, на жаль, цього не сталося, тому трохи застосували силу. Дякую всім небайдужим мешканцям села, також комісія була створена, ми зайшли в храм і провели першу службу», – ділиться голова релігійної громади «Різдва Пресвятої Богородиці» Неля Корзун.

    Коли люди потрапили у храм, то виявили, що у вівтарі дечого не вистачає для проведення літургії.

    «Не було євхаристійного набору, семисвічника, все що для літургії потрібно, того не було », – каже отець Валерій.

    І хоча процес переходу відбувається, на Житомирщині залишаються чимало єпархій, які підпорядковуються УПЦ.

    «Житомирська та Новоград-Волинська – це митрополит Никодим, у його підпорядкуванні близько 600 парафій. Коростенська і Овруцька єпархія – це митрополит Віссаріон, теж московського патріархату, налічує 400, можливо, менше. Ця цифра велика в порівнянні з нашою цифрою. Але цей процес незворотній. Чітко вірю, що не лише по Житомирській області, а по всій Україні буде відбуватися очищення, приєднання до Православної Церкви України, залишаючи московську церкву», – каже Преосвященніший єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій.

    Наразі перехід відбувається лише у селах, в містах все складніше.

    «У місті перехід відрізняється від того, як у селах. У селах храм належить громаді, якщо більшість хоче молитися у цьому храмі, то на загальних зборах роблять цей перехід і більшість залишається у своєму храмі. У місті людина, яка хоче залишити храм московського патріархату переходить в інший шрам. Так, як у нашому місті, залишили Преображенський і перейшли в Михайлівський», – пояснює Преосвященніший єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій.

    Преосвященніший єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій також зазначив, що у Житомирській області налічується 260 парафій, які підпорядковуються Православної Церкви України.

    Найсвіжіше

    Популярне