П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Створити домінуючу точку зору в православному світі, що “русскій мір” несумісний з християнством – Говорун про заяву Варфоломія

    Слова, які промовив Вселенський патріарх Варфоломій про те, що Російська православна церква поділяє відповідальність за війну в Україні і сенсаційні, і не зовсім. Це в певному сенсі продовжує його риторику, яку він розвиває впродовж останніх місяців. Риторику, яка засуджує війну, з одного боку. З іншого боку, дуже чітко ідентифікує, хто цю війну розпочав, хто її продовжує, хто в ній винуватий.

    Про це наголошує богослов архімандрит Кирило Говорун, передає NV.Ua

    Важливо також, що він говорить саме як релігійний лідер. Всі православні церкви вони рівні між собою. Вселенський патріарх або Константинопольський патріарх має почесне перше місце серед церков. Але його позиція не може бути жодній з церков нав’язана. У православній церкві голос патріарха Варфоломія має силу як авторитетний лише за умови, що його хочуть чути.

    Вже давно йдеться про відповідальність РПЦ як інституції. Були ініціативи неодноразові про те, щоб скликати певні судові інститути, які існують в традиційно-православній церкві. Наприклад, інститут пентархії. Це п’ять давніх церков, п’ять давніх патріархатів, які існували ще в добу християнської античності. Йшлося про те, щоб, можливо, відновити цей інститут. І саме через цей інститут засудити винуватців цієї війни.

    Але і технічно, і політично це буде складно зробити, тому що принаймні одна важлива церква в цій системі пентархії — Антіохійська церква — перебуває під великим впливом Росії через режим Башара Асада у Сирії. І тому навряд чи зараз можна говорити про реальну можливість якогось загальноцерковного засудження і ідеології російського світу, і тих, хто пропагує цю ідеологію.

    Більше йдеться про те, щоб створити певну точку зору, щоб вона домінувала в православному світі, яка б не толерувала цю ідеологію, яка б засудила цю ідеологію. Це може бути голос богословів, церковних діячів, ієрархів, тощо. Це така сума голосів, яка має бути досить голосною для того, щоб зробити дуже чітку заяву, що ця ідеологія несумісна з християнством.

    Вселенський патріарх зробив заяву про шокуючі викрадення українських дітей. Звичайно, патріарх Варфоломій мав на увазі насамперед рішення Міжнародного кримінального суду щодо Путіна і його поплічників у викраденні українських дітей. І, очевидно, імпліцитно посилався на це рішення. Звичайно, для нього цей список ширший, ніж ті дві людини, які потрапили до цього списку. Очевидно, що і для міжнародної спільноти список набагато ширший. І цей список буде розширюватися. І не виключено, що зокрема церковні діячі з РПЦ потраплять до цього списку.

    На жаль, в заявах Папи Франциска простежується певна непослідовність. Вони, знаєте, розвиваються по синусоїді: то вверх, то вниз. Але загальний вектор, загальна динаміка все ж, на мою думку, позитивна. Тобто він відійшов від позиції, коли практично обидві сторони ледь не винні, до того, що все ж визнав, що ця війна є жорстокою проти України, що її веде Росія. Але все одно він коливається в межах навіть цієї риторики.

    На відміну від коливань цієї риторики Ватикану, ми бачимо дуже чітку, тверду і послідовну позицію саме патріарха Варфоломія щодо української війни. І це робить дуже авторитетними його заяви, послідовними і важливими для України.

    Повну версію читайте на nv.ua

    Найсвіжіше

    Популярне