Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ і Кремль поділяють відповідальність за такі злочини в Україні, як викрадення дітей – патріарх Варфоломій

    Російська церква поділяє відповідальність за воєнні злочини, скоєні в Україні, разом із політичною владою цієї країни, заявив Вселенський патріарх Варфоломій I, який перебуває з візитом у Вільнюсі.

    «Церковні та державні лідери в Росії були співучасниками злочину агресії та поділяють відповідальність за такі злочини, як шокуюче викрадення українських дітей», — сказав патріарх під час участі в конференції з міжкультурного та релігійного діалогу в Сеймі Литви у середу, передає LRT.

    «Вони завдали великих страждань не лише народу України, а й росіянам, яких зараз вже понад 100 тисяч загиблих, і відповідають за жахливі звірства», – сказав священнослужитель.

    Вселенський патріарх стверджував, що з часів царя російська політична влада прагне інструменталізувати релігію та використовувати її у своїх цілях. Це робиться і зараз, оскільки кремлівський режим пропагує ідеологію «русского міра».

    “Особливо важливим у цьому аспекті є панславізм – ідеологія, згідно з якою всі слов’яни повинні об’єднатися під керівництвом Москви, це глибоко расистська ідеологія ХІХ століття, яка знайшла своє релігійне вираження в етнофілетизмі, який Константинополь засудив як єресь у 1872 році”, – сказав Варфоломій.

    За словами патріарха, релігія стала маргіналізованою, її використовують для досягнення геополітичних і політичних цілей.

    «Нинішня криза в Україні, яка відбувається через неспровоковану російську агресію, є епіцентром геополітичного землетрусу. Європа прокидається від глибокої ілюзії, бо вважала, що війна в Європі залишилася в минулому. Хоча Європа була інтелектуально не готова до цього, вона швидко адаптувалася до ситуації за допомогою таких держав-членів як Литва», – сказав Варфоломій І.

    «Ця війна, безсумнівно, вплине на розвиток Європи та світу. Ця криза в Європі пов’язана з найбільшим викликом у православному світі», – сказав він.

    Вселенський патріарх сказав, що після війни потрібно буде відбудовувати Україну не лише фізично, а й духовно.

    Голова Ради європейських єпископських конференцій архієпископ Вільнюса Гінтарас Грушас, зі свого боку, на конференції заявив, що забарвлення цієї війни релігійним відтінком викликає велике занепокоєння.

    «Ми особливо стурбовані тим, що розповідь про війну забарвлена ​​релігійним відтінком. Войовничі проповіді Патріарха Московського Кирила нас приголомшили, і водночас втішає позиція багатьох миротворців», – сказав він.

    За словами архієпископа, якби християни були єдині, не оголошувалися б «справедливі» війни, була б лише мирна справедливість.

    Найсвіжіше

    Популярне