Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Чернігівська єпархія УПЦ (МП) судитиметься аби й далі безкоштовно користуватися храмами

    Чернігівська єпархія Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) подала позов до Господарського суду Чернігівської області на Національний архітектурно-історичний заповідник “Чернігів стародавній”. Наполягають на своєму праві безоплатно користуватися храмами, балансоутримувачем яких є заповідник.

    Про це повідомив в.о. гендиректора Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів Стародавній” Володимир Хомич, передає “Суспільне”.

    “До нас надійшли матеріали з суду, що вони оскаржують, що вони наполягають на заключенні договорів про користування за законом “Про свободу совісті й релігії”, – каже Хомич. Тобто, хочуть і надалі користуватися храмами безкоштовно.

    В єдиному реєстрі судових рішень видно, що Чернігівська єпархія УПЦ подала до Господарського суду Чернігівської області три позовні заяви, де просить суд визнати договори про оренду приміщень з “Черніговом стародавнім” поновленими.

    За словами секретаря Чернігівської єпархії УПЦ (МП) Ігоря Пидана, єпархія, щоб не втратити своє право здійснювати богослужіння у храмах, подала документи на оренду. Але наполягає на своєму праві на безоплатне користування, тому в подальшому має намір доводити свою правоту в суді.

    “Ми ідемо двома шляхами: відстоюємо законний свій шлях і, так як заповідник вимагає оренди, ми подали їм на оренду. Якщо суд вирішить навпаки – ми визнаємо рішення суду”.

    Разом з тим, у судовому реєстрі є інформація, що єпархія УПЦ подала три заяви про забезпечення позову – по кожному з трьох храмів:

    “Разом з позовною заявою позивача також подано заяву про забезпечення позову від 17.03.2023 шляхом заборони Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» вчиняти будь-які дії, спрямовані на вилучення із користування Управління Чернігівської єпархії Української Православної церкви комплекс споруд пам`яток архітектури національного значення Троїцького монастиря”.

    Аналогічні заяви стосуються Спасо-Преображенського собору та Єлецького монастиря. Аргументація позивача така:

    “Існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в даній справі; невжиття заходів забезпечення позову може призвести до того, що намір позивача захистити свої права та інтереси, які він вважає порушеними, в даному судовому провадженні не буде реалізоване у разі невжиття заходів забезпечення позову, що не відповідатиме завданню господарського судочинства та порушить право позивача на судовий захист”.

    Суд не задовольнив жодну з цих заяв, оскільки “між застосованим заходом забезпечення позову і предметом позову відсутній зв`язок”, – йдеться в ухвалі.

    Володимир Хомич каже, що, оскільки УПЦ (МП) має повернути майно до 27 березня включно, то 28-го представники єпархії мають прийти до заповіднику для підписання акту передачі майна – тобто, його повернення.

    “У нас комісія складена по прийманню-передачі майна. Якщо вони не з’являться, ми складемо відповідний акт про те, що вони не з’явилися. І це означатиме, що вони відмовилися передавати (повертати) майно”, – говорить Володимир Хомич.

    “Я думаю, представник якийсь буде. Але, так як справа вже в суді, то, ви ж розумієте, суд буде вирішувати подальшу долю спірного питання”, – каже Ігор Пидан.

    Якщо представники єпархії не з’являться або ж не підпишуть акт – заповідник звертатиметься до суду.

    На запитання, чи допускають в УПЦ (МП) ймовірність, що оренду можуть не погодити, Ігор Пидан відповів так: “У нашій державі може бути все”.

    Раніше Національний архітектурно-історичний заповідник “Чернігів стародавній” звернувся до Української православної церкви з проханням “в термін до 27 березня 2023 року включно повернути майно Заповідника у зв’язку із закінченням терміну безоплатного користування”. Фактично, в листі йшлося про прохання покинути ці будівлі.

    Найсвіжіше

    Популярне