Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Вірять у ЗСУ: в Умань на Черкащину з’їхалися хасиди, святкували день народження цадика

    Готують святковий торт, співають та моляться — в Умані відзначають день народження засновника брацлавського хасидизму – цадика Нахмана.

    До могили духовного наставника цьогоріч приїхали понад тисячу паломників, розповіла Суспільному директорка одного з благодійних фондів хасидської громади Ірина Рибницька.

    У 2023-му виповнюється 251 рік з дня народження цадика Нахмана. Засновник брацлавського хасидизму заповідав: той, хто приїде на його могилу у цей день, обов’язково отримає подарунок.

    Із валізами та гарним настроєм – так хасиди з’їжджалися до Умані напередодні свята. У наставника кожен просить щось своє, розповів хасид Хайм Хазін:

    “Один хоче здоров’я, інший — дітей, ще хтось — фінанси. Відомо, що все, що просять у цей день, те і отримують. Я прошу, щоб завершилася війна і був мир”.

    Нинішня ситуація в Україні паломників не лякає, бо вони не з чуток знають, як це — жити в небезпеці.

    “Мені тут нормально. Є набагато важливіші речі. Рабі Нахман дуже особливий для нас. Він допомагає відчувати Бога”, — пояснив хасид Мордехай з Ізраїлю.

    Святкування дня народження цадика Нахмана нагадує юдейський новий рік Рош га- Шана: хасиди моляться та приводять себе до ладу. Це вияв поваги до їхнього наставника, пояснив прочанин з Ізраїлю Ронен Ейтан:

    “У нас є такий звичай: ми не обрізаємо до цього волосся два місяці. А тепер пора робити зачіски”.

    А ще паломники співають і танцюють. Із піснями готують і святковий торт:

    Він буде завдовжки три метри, як і торік. І прикрашений написами з Тори. А бажання теж має одне: перемога України:

    “Рабі Нахман дуже любить українців. Мені подобається Україні і українці”, — додав Шмуель.

    Нині понад тисячу прочан приїхали до могили цадика. Це втричі менше, ніж у докоронавірусний період, зазначила директорка одного з благодійних фондів хасидської громади Ірина Рибницька.

    “Водночас я вважаю, що це велика кількість, яка незважаючи ні на що, попри війну, хочуть відвідати Умань, Україну. Вони дуже поінформовані про ситуацію в Україні, але взагалі не хвилюються. Не бояться нічого. Напевне, вірять у ЗСУ”, – розповіла вона.

    Зі слів Ірини Рибницької, святкування триваво всю ніч та протягом дня 23 березня. Наступного разу хасиди обіцяють відвідати Україну вже на Рош га-Шана, яке цьогоріч святкуватимуть із 15 до 17 вересня.

    Найсвіжіше

    Популярне