Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Єпископ Команський відзначив силу духу українських капеланів на передовій

    Екзарх Вселенського патріарха єпископ Команський Михаїл, 24 березня, під час передпрем’єрного показу документального фільму “Капелани. Віра на війні” відзначив відважних капеланів, які не покинули військовослужбовців.

    Про це повідомляє Місія Ставропігія Вселенського патріархату в Україні. 

    Головними героями фільму є три капелани Василь Вирозуб, Олександр Чоков, Леонід Болгаров. Вони потрапили 26 лютого 2022 року в російський полон, коли на рятувальному судні “Сапфір” намагались дістатись до острова Зміїний.

    Возможно, это изображение 9 человек и люди стоят

    Священнослужителі піддавались катуванню та знущанню збоку загарбників.
    У своєму слові після презентації фільму, архієрей сказав, що капелани на передовій демонструють силу духу українського народу.

    “Коли ми ходимо в Церкву, молимось. Всі ми християни, якось видаємося всі однакові, але рівняємося всі на святих. Святі – вони такі самі люди. Такі самі як і ми, але які являються прикладом наразі для всієї спільноти”, – сказав єпископ Михаїл.

    Екзарх Вселенського Патріарха також висловив переконання, що ця кінострічка стане прикладом для майбутніх поколінь, включаючи священнослужителів та капеланів.

    “У фільмі прозвучала фраза: “Два три дні, сім-вісім днів…” Вони не тільки не побороли Україну. Вони, загарбники-росіяни, за цей рік програли всю свою майбутню історію. Тому, що такі «діаманти», про які знімають подібні фільми і не тільки про капеланів, про всіх захисників українського народу – свідчать про те, що наш дух незламний”, – зазначив єпископ Команський Михаїл.

    Владика закликав всіх українців до єдності та віри в Бога, щоб перемогти будь-які виклики, які можуть зустрітися на шляху. “З вірою в Бога, з Божою допомогою, єднаючись один з одним, ми переможемо, іншого просто бути не може. Низький уклін вам”, – підсумував єпископ Михаїл.

    Авторка та режисерка фільму – Олена Кривенко каже, що цей фільм – розвіювання стереотипів про капеланів. Фільм знімався у співпраці Координаційного центру мовлення національних спільнот Суспільного.

    Возможно, это изображение 11 человек и люди стоят

    У презентації фільму взяли участь віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, голова правління Суспільного Мовлення Микола Чернотицький та інші.

    Возможно, это изображение 7 человек и люди стоят

    Найсвіжіше

    Популярне