Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    У Вільнюсі на високому рівні нагадали, що Литва була частиною Київської митрополії

    Від XIII століття до 1686 року православні християни, які проживали на території Литви, вважали Константинополь своєю Церквою-матір’ю, звідки православ’я прийшло до Литви.

    Про це сказала спікерка Сейму Литви Вікторія Чміліте-Нільсен під час конференції з міжкультурного та релігійного діалогу, що відбулася в Сеймі, разом із Вселенським патріархом Варфоломієм, передає LRT.

    “Вона була частиною Київської митрополії при Вселенському патріарху. І лише згодом, коли Московія розширювалася і її могутність зростала, вона підпорядкувалася Московському патріархату”, – констатувала Вікторія Чміліте-Нільсен.

    Війна в Україні також показала, що окрім економічної та політичної єдності не менш важлива єдність духовна, – каже Вселенський патріарх Варфоломій.

    “Як ви всі знаєте, після закінчення холодної війни всі стіни впали. Кордони зникли, рух людей і товарів прискорився”, – сказав патріарх під час конференції.

    “Це об’єднання було суто матеріальним, де домінували технологічні та економічні фактори. Водночас з’явилися й проблеми загальнолюдські, глобальні, вони загострилися: кліматична криза, фінансова криза, криза здоров’я під час пандемії, енергетична криза. Усе це стало глобальними викликами, які вимагали глобальних дій”, – сказав Його Всесвятість.

    Він висловив жаль, що зусилля щодо досягнення єдності у вирішенні цих проблем були перервані війною Росії в Україні.

    “Замість того, щоб прагнути до глобальної єдності та дій на глобальному рівні, на жаль, через агресію Росії в Україні все застопорилося, – сказав патріарх Варфоломій. – Нарешті стало очевидним, що окрім політичної та економічної єдності дуже важлива також духовна єдність, але в цій сфері замість досягнення прогресу ми, на жаль, відчували постійний регрес”.

    За словами патріарха, останні десятиліття показали, що надії на те, що економічна глобалізація об’єднає людей на культурній і духовній основі і призведе до миру у всьому світі, не виправдалися.

    Найсвіжіше

    Популярне