Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    МКІП встановило низку порушень з боку УПЦ (МП) на території Києво-Печерської лаври

    Міністерство культури та інформаційної політики України під час перевірки встановило низку порушень з боку Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (чоловічий монастир) Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом).

    Ці порушення можуть бути підставою для розірвання договору оренди про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю, повідомляє пресслужба МКІП.

    Серед встановлених порушень:

    • самовільна перебудова, добудова, перепланування пам’яток культурної спадщини та будівництво новобудов на території Заповідника. Це порушення вимог частини 14 статті 5, статті 141, пункту 1 статті 24, пунктів 2, 3 статті 25, статті 26, статті 32, пункту 4 статті 33 Закону України «Про охорону культурної спадщини», частини четвертої статті 26 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», статті 5 Закону України «Про основи містобудування», статті 28 Закону України «Про архітектурну діяльність», а також пунктів 2.2.3, 2.2.6, 2.2.7 Охоронних договорів.
    • нецільове використання об’єкта державної власності, зокрема йдеться про підвал 1914 року;
    • неналежне утримання пам’ятки архітектури місцевого значення – книжковий склад, корпус 113;
    • порушення умов підпункту 4 пункту 3.2 договору від 19.07.2013 № 2 щодо зобов’язання не передавати без дозволу заповідника (державної установи) майно третім особам (передано корпуси в суборенду Митрополії УПЦ та Київській духовній академії та семінарії; зареєстровано 20 сторонніх юридичних осіб).

    Нагадаємо, УПЦ (МП) має піти з Києво-Печерської лаври до 29 березня.

    Наразі також на території Києво-Печерської лаври працює комісія з перевірки наявності, умов зберігання та стану збереженості культурних цінностей, що передавалися з Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічому монастирю) УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне