П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Мінкульт відповів УПЦ (МП) щодо закриття печер лаври: про комісію попереджали

    21 березня в Києво-Печерській лаврі закрили вхід у ближні печери з мощами святих: почала роботу комісія, яка визначить, чи збережені музейні експонати.

    Про це повідомив сьогодні Мінкульт. 

    У міністерстві нагадують, що 20 березня керівництво національного заповідника “Києво-Печерська лавра” надіслало листа монастирю УПЦ (що в єдності з Московським патріархатом) з повідомленням про те, що віднині доступ до Ближніх та Дальніх печер музеєм буде припинений через роботу комісії, яка визначатиме рівень збереженості культурних цінностей.

    Мощі преподобних та інші святині вважаються культурними та історичними цінностями. Молитва буде неможлива й у кількох храмах поблизу печер — припиняється доступ до Хрестовоздвиженського храму, Аннозачатіївського храму та храму на честь Собору всіх преподобних Печерських (Теплий храм), пояснюють у відомстві.

    Раніше в УПЦ (МП) обурилися, що їхнім ченцям і вірянам із 21 березня заборонили заходити в печери Києво-Печерської лаври.

    В УПЦ (МП) заявили, що “зачинення печер заповідником без попередження є безпрецедентним проявом обмеження прав українських вірян, які цими днями масово їдуть з різних регіонів в надії вклонились Києво-Печерським святиням”.

    Найсвіжіше

    Популярне