Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Релігійні лідери Румунії закликають Міністерство освіти включити релігію до програми бакалаврату

    У зверненні, ініційованому Румунським патріархатом, тринадцять представників релігійних конфесій Румунії звернулися з проханням включити релігію до переліку предметів, з яких можна складати іспит на ступінь бакалавра.

    Підписанти також вимагають вилучити з нового законопроєкту про доуніверситетську освіту деякі положення, пов’язані з новими ідеологіями, повідомляє orthodoxtimes.com

    Релігія як шкільний предмет є «одним із небагатьох, що вивчається протягом усієї доуніверситетської освіти, і єдиним, який був схвалений переважною більшістю батьків», — йдеться у зверненні.

    Таким чином, включення предмету до переліку варіантів для складання іспиту бакалавра доведе «недискримінацію релігії стосовно інших шкільних предметів у загальному ядрі» та дозволить студентам використати та перевірити свої набуті навички, пишуть румунські релігійні лідери міністру освіти Лігії Деці.

    «Релігія — це такий же предмет, як і будь-який інший, і його можна включити до числа предметів іспиту на бакалаврат, як це було в докомуністичній Румунії, як і в багатьох країнах ЄС», — прокоментував речник Румунського патріархату Василе Банеску.

    Документ також містить низку поправок, що стосуються організації релігійної освіти, а також вимогу вилучити із Закону про доуніверситетську освіту визначення поняття “різноманітність”, статтю про обов’язок сприяти “різноманітності” в школі, а також фразу про “сексуальну орієнтацію” – “відповідно до принципу незалежності від будь-якої форми ідеології”.

    “Державна освіта в Румунії повинна залишатися повністю захищеною від будь-якої форми ідеології”, – додав прес-секретар Васіле Бенеску.

    “Вивчення релігії, прийнятої державою, не є такою формою, оскільки християнська релігія є справжньою основою європейської гуманістичної культури і повинна розумітися як така в школі. Сама європейська наука проросла не всупереч християнству, а навіть на його ґрунті, завдяки йому”, – пояснив речник Румунської патріархії.

    Звернення підписав патріарх Румунської Православної Церкви Даниїл, до якого приєдналися представники наступних конфесій Румунії: Римо-Католицької Церкви; Греко-Католицької Румунської Церкви, об’єднаної з Римом; Вірменської Церкви; Реформатської Церкви; Євангелічної Церкви Аугсбурзького Сповідання; Євангелічно-Лютеранської Церкви; Угорської Унітарної Церкви; Християнської Церкви ЄХБ; Християнської Церкви Християн Віри Євангельської; П’ятидесятницького Союзу Румунії; Церкви Адвентистів Сьомого Дня; Ісламського культу.

    Найсвіжіше

    Популярне