Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх: РПЦ підкорилось російській державі, підтримавши війну проти України

    Вселенський Патріарх Варфоломій, у середу, 15 березня у відповідь на запрошення президента Фонду Мармара Грубу Вакфі д-ра Аккана Сувера, виступив з промовою на “26-му Євразійському економічному саміті”, в якому взяли участь політики, релігійні діячі та представники громадянського суспільства з усього світу.

    Як повідомляє Світло Фанару, патріарх Варфоломій, який виступав англійською мовою, торкнувся важливого питання зміни клімату в контексті, як він сказав, “невиправданого і неспровокованого вторгнення, коли рік тому Російська Федерація (найбільша країна на європейському континенті) напала на суверенну територію України (другої за величиною європейської держави) – двох народів, які не тільки межують один з одним, але і мають спільну багату історію, культуру і віру”.

    І далі Патріарх сказав:”Легендарна оповідь Першої літописі Русі розповідає, як у ІХ столітті князь Володимир відправив послів, щоб визначити, яку віру обирає його народ. Коли посланці відвідали Святу Софію, вони були настільки вражені її мистецтвом та архітектурою, що вигукнули: “Ніколи не бачили такого храму. Ми ніколи не бачили такої небесної краси на землі!” Через Київ руський народ познайомився з православним християнством і був охрещений у ньому.

    З усім тим, останній рік виявив зловживання владою і повноваженнями, а також експлуатацію природи та її ресурсів, оскільки Росія знехтувала людською та екологічною цілісністю країни, яка вимагає і заслуговує на незалежність і свободу. Найгірше – принаймні з нашої точки зору, з точки зору релігії та віри – керівництво Московського Патріархату принизило себе, беззастережно підкорившись російській державі та однозначно підтримавши криваве військове вторгнення. Ми послідовно і наполегливо засуджували як руйнівну війну Президента Путіна, так і аморальну підтримку Патріарха Кіріла, який навіть додав “духовний вимір” до ворожнечі та кровопролиття, запевняючи невинних солдатів, що вони знайдуть свою нагороду на небі, якщо підкорять своїх братів в Україні”.

    В іншому місці свого звернення патріарх, як і в інших випадках, зазначив, що те, як ми реагуємо на зміну клімату і війну, неминуче визначає наш світогляд і наше бачення майбутнього нашої планети.

    “Ми несемо відповідальність за шкоду, яку завдаємо нашому світу – як за людські смерті, так і за руйнування довкілля. Як політичні та релігійні лідери, ми повинні завжди підтримувати мир, а не конфлікт, життя, а не смерть, збереження, а не руйнування.

    Ми всі відповідальні за відновлення наших спільнот і за збереження Божого творіння. І ми всі відповідальні – прямо чи опосередковано, своєю участю чи байдужістю – за насильство, яке чиниться над нашими братами і сестрами, і за руйнування природного довкілля в кожному куточку світу. Ми також несемо відповідальність за наслідки агресії та насильства для людського життя та зміни клімату, за бідність та нерівність, а також за нестачу продовольства та відновлення енергії. Бо ми всі нерозривно і тісно пов’язані і взаємозалежні. Це урок, який ми болісно засвоїли за останні три роки з новим коронавірусом та за останній рік з російським вторгненням в Україну”.

    Найсвіжіше

    Популярне