Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Ченці УПЦ (МП) не мають наміру переходити в ПЦУ – митрополит Павло (Лебідь)

    Намісник Києво-Печерської Лаври УПЦ (в єдності з МП) митрополит Павло заявляє, що монахи нібито не мають наміру переходити до Православної Церкви України.

    “Було багато заяв ПЦУ, що нібито більше половини братії хочуть перейти до них. Я постійно спілкуюся, у нас, слава Богу, не виявилося жодної людини. Ніхто не згоден переходити в цю структуру”, – сказав митрополит Павло у відеозверненні, яке оприлюднено 17 березня на сайті монастиря УПЦ (МП).

    Також він назвав звинувачення в незаконному будівництві на території Лаври “обманом”.

    “Це явний обман і наклеп на ченців і Церкву. Ніколи в житті ми не розпочинали роботи, якщо не було дозволу Мінкульту і дозволу заповідника”, – додав митрополит Павло.

    Зі свого боку митрополит  УПЦ (МП) Антоній (Паканич) заявив, що “з усіх куточків країни надходить інформація про те, що віряни Української православної церкви захищатимуть свої святині”.

    Також він повідомив, що 20 березня відбудеться священний синод УПЦ (МП), на якому ухвалюватимуть рішення щодо ситуації з Лаврою. Зокрема, в УПЦ (МП) заявили, що вважають заяви міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка непослідовними й такими, що дискредитують Церкву.

    Виселення УПЦ (МП) з Лаври. Що відомо?

    Як повідомлялося, 10 березня стало відомо, що Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” розриває договір оренди зі Свято-Успенським монастирем УПЦ (МП) з 29 березня 2023 року. У відповідь на це, в УПЦ (МП) заявили, що не можуть виселитися з Києво-Печерської лаври, оскільки для цього “немає жодних юридичних обґрунтувань”.

    Як повідомив міністр культури Олександр Ткаченко договір з УПЦ (МП) розірвали через порушення умов користування держмайном. 36 незаконних новобудов на території Києво-Печерської Лаври виявила державна аудиторська перевірка.

    Пізніше Ткаченко заявив, що ніхто не ставить питання про виселення ченців, і що з Києво-Печерської лаври насамперед має виїхати керівництво Свято-Успенського монастиря і самої УПЦ (МП). Також він уточнив, що “ченці завжди мають вибір”.

    У РПЦ вже відреагували на виселення, назвавши його «апогеєм беззаконня» і «гонінням» на «канонічну Церкву». Патріарх Кіріл вслід за УПЦ (МП) заявив про «відсутність юридичних обґрунтувань» для виселення монахів з Лаври.

    Також МЗС Росії звинувачує Україну у «гоніннях» на УПЦ (МП) і просить не виселяти ченців з Лаври. Крім цього у Кремлі заявили, що виселення УПЦ (МП) з Лаври виправдовує «спецоперацію».

    Найсвіжіше

    Популярне