Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Ткаченко: монахи мають визначитись з тим, яким чином вони можуть залишатися у Лаврі

    Перебування УПЦ (в єдності з МП) на території, що належить національному заповіднику «Києво-Печерська лавра», не припиниться після завершення ревізії. Проте ченці УПЦ (МП) мають визначитися, як вони можуть залишитися там.

    Про це міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко розповів в ефірі телемарафону, передає Громадське.

    «Ніхто не говорить про те, що життя монахів у Лаврі припиниться після завершення ревізії. Але це привід для того, щоб монахи змогли визначитися з тим, яким чином вони можуть залишатися у Лаврі», — заявив він.

    На питання журналістів, як ченці можуть залишитися в Лаврі, міністр відповів: «вони прекрасно про це знають». Ткаченко додав, що 11 березня він розмовляв зі священниками, які перейшли з УПЦ МП до Православної церкви України.

    Також Ткаченко запевнив, що влада передбачила ситуацію, якщо УПЦ МП відмовиться залишити територію Лаври.

    «До складу комісії щодо ревізії включені представники як СБУ, так і МВС», — пояснив міністр.

    За словами очільника Мінкульту, лавра залишиться місцем проведення богослужіння та релігійних обрядів. “Але одночасно ми повинні бути переконані в тому, що держава контролює збереження всі цінностей і поновлює та оживлює життя Верхньої та Нижньої лавр, яке, на жаль, протягом багатьох років було запущено”, – підкреслив він.

    Виселення УПЦ (МП) з Лаври. Що відомо?

    10 березня Керівництво Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” повідомило про розірвання договору безоплатного користування з Свято-Успенським Києво-Печерським чоловічим монастирем УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) з 29 березня цього року. У відповідь на це, в УПЦ (МП) заявили, що не можуть виселитися з Києво-Печерської лаври, оскільки для цього “немає жодних юридичних обґрунтувань”.

    Як повідомив міністр культури Олександр Ткаченко договір з УПЦ (МП) розірвали через порушення умов користування держмайном. 36 незаконних новобудов на території Києво-Печерської Лаври виявила державна аудиторська перевірка.

    У РПЦ вже відреагували на виселення, назвавши його «апогеєм беззаконня» і «гонінням» на «канонічну Церкву». Патріарх Кіріл вслід за УПЦ (МП) заявив про «відсутність юридичних обґрунтувань» для виселення монахів з Лаври.

    Найсвіжіше

    Популярне