П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Новінський звинуватив українську владу в диктатурі через виселення УПЦ (МП) з Києво-Печерської Лаври

    Колишній народний депутат від проросійської партії ОПЗЖ і спонсор УПЦ (МП) Вадим Новинський заступився за УПЦ (в єдності з Московським патріархатом). Він відреагував на рішення влади про розірвання договору оренди через порушення користування майном Києво-Печерської Лаври.

    У своєму Фейсбуці він звинуватив українську владу “в спробах встановлення диктатури”.

    Він провів паралелі між нинішньою українською владою та більшовиками, підкресливши, що влада «Слуг народу» – це «такий собі більшовизм без Маркса: ті ж методи, та сама риторика, та сама стилістика».

    Процеси, що відбуваються в церковному житті країни, Новинський пов’язує з бажанням влади отримати «кишенькову церкву» – «ПЦУ», що за своєю суттю нагадує спроби більшовиків отримати до своїх послуг ручну «обновленську» церкву.

    Новінський заявив, що очікує на позицію міжнародних правозахисних організацій і  стурбованість посольств держав «Великої Сімки».

    Новінський не критикує росію і її РПЦ. Натомість диякон УПЦ (МП) Вадім Новінський вказує на “лицемірство Заходу” у питаннях, які стосуються УПЦ (МП).

    При цьому Вадим Новинський сподівається на активність віруючих та на захист позиції церкви у судах – зокрема, у Європейському суді з прав людини.

    Що не так із словами Новінського?

    Перш за все, варто зазначити, що ствердження про те, що влада встановлює диктатуру в країні є перебільшеним. Події, що відбуваються в церковному житті України, є складними і вимагають уважного вивчення. Втім влада діє в рамках законодавства, адже розірвала договір про оренду з УПЦ (МП) через порушення умов користування майном.

    Далі, порівняння сучасної влади з більшовиками є великим перебільшенням. Співставлення з історичними подіями може спотворювати сприйняття теперішнього контексту та викликати недорозуміння. Ймовірно Новінський цього і добивається.

    Нарешті, вказівка на позицію міжнародних правозахисних організацій та посольств інших країн може бути вважатися необґрунтованою. Інші країни мають право на власну політику щодо питань релігії та церковної влади, і не обов’язково мають втручатися у внутрішні справи України.

    Загалом, Новінський вдався до перебільшення та висунув недостатньо обґрунтуванні звинувачення та ствердження. Що цікаво, Новінський не вважає за потрібне жалітись в міжнародні суди на патріарха Московського за благословення ним загарбників.

    Виселення УПЦ (МП) з Лаври. Що відомо?

    10 березня Керівництво Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” повідомило про розірвання договору безоплатного користування з Свято-Успенським Києво-Печерським чоловічим монастирем УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) з 29 березня цього року. У відповідь на це, в УПЦ (МП) заявили, що не можуть виселитися з Києво-Печерської лаври, оскільки для цього “немає жодних юридичних обґрунтувань”.

    Як повідомив міністр культури Олександр Ткаченко договір з УПЦ (МП) розірвали через порушення умов користування держмайном. 36 незаконних новобудов на території Києво-Печерської Лаври виявила державна аудиторська перевірка.

    У РПЦ вже відреагували на виселення, назвавши його «апогеєм беззаконня» і «гонінням» на «канонічну Церкву». Пізніше патріарх Кіріл вслід за УПЦ (МП) заявив про «відсутність юридичних обґрунтувань» для виселення монахів з Лаври.

    Найсвіжіше

    Популярне