П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Єрархів УПЦ (МП) просили покаятися перед українцями, але вони вирішли перечекати – Єленський

    Після широкомасштабного вторгнення члени ВРЦіРО закликали представника УПЦ (що в єдності з МП): покайтеся перед українським народом, і народ вам простить, але священноначалля воліло перечекати.

    Про це розповів Віктор Єленський, вчений-релігієзнавець, голова Державної служби етнополітики і свободи совісті в інтерв’ю Укрінформу.

    “Коли після широкомасштабного вторгнення відбулося засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, то члени ВРЦіРО закликали представника УПЦ (МП): покайтеся перед українським народом. За те, що просторікували про «громадянську війну», про «Крим сам відпав», за те, що відмовлялися вшанувати українських воїнів… Покайтеся, і народ вам простить. Але священноначалля не хотіло нічого змінювати, воно воліло перечекати”, – зазначив він.

    За його словами, у  травні минулого року Синод УПЦ (МП) заявив, що буцімто саме існування ПЦУ спровокувало широкомасштабну війну.

    “Це дуже важлива і показова обмовка. Дійсно, прагнення українців мати свою церкву розлютило агресора. Як і бажання розмовляти своєю мовою, мати свій гімн і герб, власну державність, жити своїм життям зрештою.

    Адже проголошена  «денацифікація» є нічим іншим – і найбільш відверті кремлівські пропагандисти це навіть підкреслюють – деукраїнізацією. І синодали мають рацію – погодилися би бути російськими васалами, не «вискакували б з-під Москви», за виразом митрополита Василя Липківського, то й війни б не було. Бо, бач, схотіли бути вільними.

    У цій глибинній, неартикульованій, придушеній заздрості до бунтівника, який наважився розірвати кайдани, які не наважився розірвати ти сам, і полягає, скидається, це люте несприйняття ПЦУ з боку єпископату УПЦ (МП). Якщо почитати й послухати речників УПЦ (МП), то головний ворог для них – не Путін, а ПЦУ; не Кирило, який закликає до нищення України, а патріарх Варфоломій, який закликає світ стати поруч з нашою країною”, – зазначив Єленський.

    Найсвіжіше

    Популярне