П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Зеленський відповів на петицію про перейменування Росії на Московію

    Президент України Володимир Зеленський розглянув електронну петицію, автор якої пропонує офіційно перейменувати Росію на Московію, а також замінити терміни “російський” на “московський”, а “Російська Федерація” – на “Московська федерація”.

    Відповідь на петицію, яка набрала понад 25 тис. підписів громадян, оприлюднили на сайті глави держави.

    У своїй відповіді Зеленський вказав, що “порушене у петиції питання потребує ретельного опрацювання як у площині історико-культурного контексту, так і з огляду на можливі міжнародно-правові наслідки”. Президент повідомив, що звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням разом із науковими установами комплексно опрацювати це питання.

    23 листопада 2022 року на сайті президента з’явилася петиція із закликом офіційно перейменувати Росію на Московію, замінити термін “російський” на “московський”, “Російська Федерація” на “Московська федерація”.

    “Це історична назва, яка вживалася в європейських і в деяких азійських мовах. На багатьох історичних мапах XVI-XIX ст., які виготовлялися в Європі до і після перейменування Московського царства на Всеросійську імперію, також фігурує ця назва”, – йдеться у петиції.

    Станом на вечір 14 лютого 2023 року петиція набрала необхідні для розгляду підписи – 25 тис.

    Автор звернення наголошує, що “Росія існує лише 301 рік” – з 22 жовтня 1721 року, коли московський цар Петро І проголосив Московське царство “Российской империей”.

    Найсвіжіше

    Популярне