Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Вимагали сказати, де Бандера: священник ПЦУ, якого викрали із острова Зміїний, розповів про жахи в полоні

    Священник Православної Церкви України Василь Вирозуб, який був у полоні окупантів,  святив човен, який на початку повномасштабного вторгнення теж захоплювали росіяни. Рятувальне судно “Сапфір” 25 лютого 2022 року прямувало до острова Зміїний, щоби забрати тіла нібито загиблих наших прикордонників. В евакуаційній команді, окрім екіпажу, було ще й троє священників і їх усіх тоді взяли у полон, йдеться на сайті ТСН.

    На вечірню службу до церкви дружина бійця принесла освятити бронежилет. Чоловік був удома після поранення, а тепер повертається на фронт. Прохання освятити бронежилет геть не здивувало отця Василя. Він за наших воїнів і перемогу України молитиметься увесь вечір, бо добре знає, що несе з собою “русскій мір”. Відчув це на собі на самісінькому початку повномасштабного вторгнення.

    “Була інформація, що нам дано коридор для гуманітарної місії. Росіяни повинні були нас пропустити, але їм ніколи не можна слова вірити, бо вони нас обдурили”, – переконує настоятель одеського Свято-Троїцького храму ПЦУ Василь Вирозуб.

    На щастя, прикордонники були живі, але і священників і весь екіпаж “Сапфіра” росіяни взяли в полон. Спочатку тримали в Криму, де весь час допитували.

    “До останнього не вірили, що священник може не співпрацювати з СБУ. Одне із питань, чи володієш інформацією про місцезнаходження Бандери… Так увесь світ знає, де Бандера”, – згадує отець Василь.

    Далі їх переправили до Бєлгородської області, де вже катували. Про те, як били струмом, запихали цвяхи під нігті, тримали без води, їжі та сну – пан отець згадує вже спокійно. “Немав права перед цією ордою ламатися, бо там лишень трішки зігнешся. Вони зломлять”, – переконує він.

    Після сімдесяти днів полону, його обміняють. До виконання своїх завдань повернувся з полону й човен, яким вони їхали по наших на Зміїний. “Сказав капітан, щоби духу московського не було на кораблі, треба освятити”, – розповідає священник.

    Звільнений з російського полону український священник тримає свій духовний фронт. На кожній службі отець Василь молиться за повернення кожного українського полоненого і за перемогу України. “Щоб дарував перемогу нашому українському народу”, – читає отець Василь.

    Найсвіжіше

    Популярне