П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Після виселення з Лаври постане питання про майбутнє УПЦ (МП), – журналіст BBC

    Після того, як УПЦ (МП) покине Києво-Печерську лавру, постане питання про майбутнє цієї релігійної організації. Він висловив припущення, що УПЦ (МП) все ж таки покине Лавру.

    Про це пише Святослав Хоменко, кореспондент BBC.

    «Делегує вона своїх представників у комісію з приймання-передачі державного майна чи ні (передадуть і без них), організує молитовне стояння чи хресну ходу проти рішення уряду чи ні (особливо враховуючи, що масові акції під час воєнного стану заборонені), апелюватиме до західних правозахисних інститутів чи ні (апеляція до Москви лише погіршить становище церкви), – через три тижні, найімовірніше, УПЦ залишить лавру. А на порядок денний буде винесене інше питання – про майбутнє цієї церкви загалом», – йдеться в його аналітиці для BBC.

    За словами Хоменка, зміст листа, який 10 березня вранці отримав намісник Києво-Печерської лаври, можна переказати коротко: у ченців є неповні три тижні на те, щоб зібрати речі та переселитися… куди завгодно.

    Журналіст нагадав, що УПЦ (МП) використовує стародавні приміщення лаври на підставі договору оренди, укладеного за президента Віктора Януковича у 2013 році. За нинішнього президента Володимира Зеленського виявилося, що монастир умови цього договору порушує. А це означає, що держава має право його розірвати.

    «Але, зрозуміло, насправді все набагато складніше. УПЦ – попри всі свої зусилля щодо іміджевого віддалення від Російської церкви – досі асоціюється у багатьох українців саме з Москвою. А головне – ця асоціація чітко спрацьовує у голові у Зеленського. І тут треба розуміти: за останній рік Володимир Зеленський і вся Україна пройшли величезний шлях, якщо йдеться про їхнє ставлення до Росії, росіян, усього російського, усього, що схоже на російське», – зазначає журналіст.

    Він додав, що сьогодні – після десятків тисяч жертв, після Маріуполя, після бомбардувань шкіл та лікарень, після холодної та темної зими – настрій президента Зеленського інший ніж рік тому.

    «Вигнання монастиря УПЦ з лаври, немислиме ще рік тому (А його за що? Чи не має тут порушення релігійних прав і свобод? А чи не піде Путін через це на ескалацію?), сьогодні загубиться на тлі новин із напівоточеного Бахмута та з розбору завалів чергового житлового будинку, зруйнованого російською ракетою.  Тому доля УПЦ у лаврі виглядає наперед вирішеною», – зауважує Хоменко.

    Нагадаємо, міністр культури Ткаченко повідомив, що договір з УПЦ (МП) розірвали через порушення умов користування держмайном.

    Найсвіжіше

    Популярне